Over liegen en liegbeesten

liegen

Liegt jouw kind ? Jazeker! Dat had je niet gedacht…

Als ouder wil je dat je kind, eerlijk is. Het is misschien wel een van de allerbelangrijkste normen die we onze kinderen meegeven: Altijd Eerlijk zijn!!
Je bent dan ook vast geschokt als ik je vertel dat onderzoek heeft aangetoond dat kleuters van rond de vier jaar, ongeveer een keer in de twee uur liegen en dat ze wanneer ze zes jaar zijn het tempo hebben opgevoerd naar ongeveer een keer per anderhalf uur…..

Wanneer begint een kind met liegen

Kinderen beginnen met liegen als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Dan beginnen ze zich ineens te realiseren dat ouders niet zo geweldig zijn als ze aldoor dachten en Geen gedachten kunnen lezen…..zodat zij ( slimpies die ze zijn ) valse informatie kunnen verstrekken….
Met drie zijn ze er nog niet echt handig in: melk op de grond, kind alleen in de keuken. En wat is het antwoord van kind lief op de vraag: “heb jij met de melk geknoeid??” een vrolijk en zeer beslist  “Nee”

Het “echte ” werk begint tussen vier en zes jaar, tja vind-je-het-gek. Ze krijgen een steeds grotere woordenschat, en die zetten ze in! Bovendien krijgen ze door dat er zoiets als “lichaamstaal” bestaat, en die zetten onze kleine acteurs, daadkrachtig in. En daarmee trakteren ze je dan op die grote onschuldige ogen, die een rotsblok zouden doen smelten.

Toch kan je op deze leeftijd nog makkelijk door een leugen heen prikken, pas tegen de tijd dat kinderen acht jaar worden, kunnen ze zo overtuigend liegen, dat je ze niet meer betrapt…

Moet je je zorgen maken

Moet je je heel veel zorgen maken als je kind jokt?
Acht waarschijnlijk niet: jij hebt het ook gedaan, toen je klein was, en je bent nog best een eerlijk mens geworden, toch?
Alleen als je merkt dat je kind dat je kind liegt over zaken de echt niet door de beugel kunnen, dan moet je eens met de juf gaan praten.

Vragen,zorgen over jokken? deel ze gerust!

lees ook een: wanneer is het liegen en wanneer noemen we het jokken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *