Waarom kopen we zoveel Sinterklaas cadeautjes

cadeautjes

Ieder jaar zeggen we het weer: “Ze hebben veel te veel gekregen. Ze spelen maar met de helft van het speelgoed” en meer van dat soort opmerkingen. Er zijn moeders die het speelgoed waar niet naar omgekeken wordt, weghalen en het vrolijk met een verjaardag ofzo opnieuw inpakken.
Het schijnt te werken. Ik heb het nooit gedurfd, maar ik geloof het direct.

Waarom geven we zoveel cadeautjes?

We weten dat het niet nodig is. Onze kinderen zijn ( gelukkig ) goed gevoed en gezond, hebben een veilig dak boven hun hoofd en last but not least, liefhebbende ouders. Om gelukkig te worden hebben ze echt geen 15 pakjes nodig…..En dat weten we best. Maar we kunnen het niet laten.
Als ik daar over nadenk kan ik een heleboel verschillende redenen bedenken.
Ik heb er niet voor doorgeleerd, ik kan het allemaal niet bewijzen….maar ik denk dat ik weet waarom we zoveel cadeautjes rond die schoen stapelen…

Het oerbrein.
De oermens was gewend aan schaarste: koude winters, beren die niet te vangen waren, dat soort werk. Om dat soort perioden door te komen heb je natuurlijk ook periode van overvloed nodig. Kan je wat opzij zetten.  Volgens mij heeft ons oerbrein een plaatje: “veel is goed, Meer is beter!!” Dat we ons allang gewapend hebben tegen perioden van schaarste kan dat oerbrein niks schelen. Bij Veel voelen we ons goed, bij Meer voelen we ons fantastisch…En dus kopen we meer cadeaux

Kindergezichtje.
Onze kinderen hebben hetzelfde oerbrein en zonder dat ze hebberig zijn, voelen zij zich goed bij Meer! Dus al die pakjes brengen stralende lachen op blije kindersnuitjes. Ik beken: ik ben daar zeer gevoelig voor. Als ik dat extra cadeautje uit de Intertoys in mijn overvolle tas stop, loop ik me inwendig te verheugen op die blije lach…

Het kan !
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat we zoveel cadeautjes kopen omdat het kan? Omdat ze hoog opgestapeld liggen in de speelgoedwinkels ? Voor een paar euro heb je al iets !

Iedereen doet het.
Als ieder kind in de klas bij jouw zoon of dochter twee, hooguit drie cadeautjes zou krijgen, zou jij er dan tien geven?? Zeker weten van niet….

Is het erg dat we zoveel cadeautjes geven?
Wil je dat niet aan mij vragen ?? Ik heb een sterk ontwikkeld oerbrein en ben ook nog eens dol op vrolijke kindergezichten….

lees ook : Heeft jouw kind Sinterklaas stress

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *