Hormonen!!

pre pubertijd

Wel eens gehoord van de pre pubertijd?

Ik weet genoeg te vertellen over peuterpuberteit en over de puberteit in het algemeen maar van pre-puberteit had ik eigenlijk nog nooit gehoord.

Ik weet nog dat ik vorig jaar hartelijk moest lachen om zijn juf toen zij zei: Wacht maar tot hij in groep 5 zit, dan ontwikkelen ze zich in eens zo rap daar kan je zomaar je handen vol aan krijgen.

Nu zie ik mijzelf als ervaren opvoedingsdeskundige en pedagoog die echt wel verstand heeft van zaken, maar als mama ben ik soms toch wat naïef. Ik weet dat ik vorig jaar dacht: ¨de juf is echt toe aan vakantie.¨

Onze lieve oudste zoon, die in groep 5 zit en 9 jaar oud is, die sociaal is, een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft, een voorbeeld is voor zijn twee jongere broertjes en super sportief is, kan deze dagen wel eens veranderen in een briesend duiveltje. Het ene moment is er nog niks aan de had en het volgende moment BOEM!! een ware explosie.

In eerste instantie waren we verbijsterd wat is dit nu weer voor gedrag?

Waarbij hij stampvoetend begeleid met wat verbaal geweld naar zijn kamer dendert om dan na korte tijd weer maar beneden te komen, afgekoeld en wel met zijn lieve koppie ons aankijkt en zegt: sorry mam en/of pap, ik weet even niet wat mij overkwam.

pre pubertijd….

Ik moest wel lachen, het leek wel of ik naar mij zelf keek, in zo’n bepaalde periode in de maand. Ook ik kan dan zomaar een explosie veroorzaken waarvan ik weet dat ik dan vreselijk onredelijk doe, maar het niet kan veranderen op dat moment.

De conclusie was toen snel gemaakt, hormonen! De pre-puberteit heeft zijn intrede gedaan in ons gezinsleven.

Tijd voor een gesprekje met onze zoon.

Ik vroeg aan hem of het lijkt op het gedrag wat mama soms laat zien. Zomaar boos worden, daarna weer blij zijn om dan weer boos te worden?

Ja! zei hij blij. Dat herken ik wel mam, na nog wat meer uitleg van mijn kant wist hij wat meer vanwat hem overkwam.

Na een dikke knuffel zei hij: mam eigenlijk doe ik dat dan wel beter dan jij hè? Bij mij duurt het maar even bij jou soms wel een paar dagen!

Nou, die kon ik dus mooi in mijn zak steken.

Ik word zo gelukkig van die opgroeiende kids en wat kan je toch als volwassene veel van kinderen leren!

Anniek Hoogenes

Lees veder Mijn kind: Opvoeding- Jongens vroeger in de puberteit dan gedacht 

pre pubertijd

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *