Wat is het RS-virus nu precies?

RS virus

Het RS-virus, is de naam zegt het al een virus. Maar daar ben je niet verder mee. Een griepje is ook een virus, net als Covid…


Waar komt dat RS-virus vandaan, hoe gevaarlijk is het en voor wie is het gevaarlijk?

Waar komt het RS-virus vandaan?

Het RS-virus wordt overgedragen van mens op mens. Het virus zit in  de neus en keel van geïnfecteerde personen. En komt vrij omdat die personen, hoesten en niezen en praten… en zo besmetten ze vrolijk de volgende personen, die op deze manier het virus kunnen binnen krijgen via ogen, mond en neus.

Je kunt in je leven meerdere keren het RS virus oplopen, net zo als je meer dan eens een griepje kan krijgen.

Is het RS-virus gevaarlijk?

niet echt

Bij volwassen mensen valt het erg mee. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Maar dat ligt anders bij baby’s en peuters. Wanneer een baby of peuter voor het eerst met  het RS virus besmet wordt kan dat  ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking. 

Voor te vroeg geboren kinderen is het RS virus ook gevaarlijker dan gemiddeld. Ook  kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een hoger risico om echt erg ziek te worden van dit virus. Sterfte door RS-Virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Hoeveel baby’s en jonge kinderen worden ernstig ziek

 In Nederland komen ongeveer 100 van de 1000 zieke baby’s (10%) bij de huisarts vanwege een RSV-infectie. Daarvan worden 10 baby’s (10%) in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan komt één baby (10%) op intensive care (IC intensive care ) terecht. (Bron RIVM)

Je ziet, het valt eigenlijk wel mee…maar ja, jij zal de moeder zijn van dat ene kindje dat op de IC beland..

lees ook eens: waarom is mijn kind zovaak ziek

1 antwoord
  1. Shirl zegt:

    Die moeder… Dat ben ik drie keer geweest. Weliswaar niet op de IC, maar wel op de HC. En nog tot twee maal toe een lange ziekenhuisopname gehad in isolatie.

    Voor te vroeg geboren kinderen is het echt een behoorlijk ding. En helemaal als een kind het meermalen krijgt. Hier heeft het een tijdlang geresulteerd in preventief en reactief medicijngebruik. Niet een periode die ik nog eens over zou willen doen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *