fbpx

Hoe geef je complimentjes aan een kleuter

6 augustus 2019| door: Felice Veenman |528 Views|1 Comment
Hoe geef je complimentjes aan een kleuter

Ik ben niet zo’n moeder die bij alles riep : “GOED ZOOOOOO” of “KANJER!!!” als we in mijn tijd facebook hadden gehad had ik beslist nooit gepost : zo trots hij heeft zijn veterdiploma!!
En ik gaf ook geen cadeautje voor het behalen van een zwemdiploma. Dat is te zeggen: ik schonk mijzelf die avond een groot glas wijn in: “”Pfffffff, dit ge^&%%, hebben we eindelijk gehad” Ben ik een loeder moeder? Wil dat zeggen dat ik geen complimentjes aan mijn kleuter gaf? Echt niet. Want dat deed ik wel degelijk!

Complimentjes aan je kleuter: hoe vaak en hoeveel

Zoals ik in de inleiding al aangaf: met complimenten moet je niet de hele dag strooien. Het is geen suiker…
Wanneer jij bij elke ( excuses ) scheet, roept: “Knapperd wat een fantastische wind”…dan gaat het mooie en het bijzondere er natuurlijk wel vanaf. Het wordt het een gewoonte. Dan schep je bij je kind de verwachting dat er altijd gezegd wordt: “Goed zo”. En denk je eens in wat dat voor een gevolgen dat voor je kind, als het op school zit. En de juf niet zegt: “knapperd, je hebt de blokken opgeruimd”, maar “doe jij eens even snel de blokken in de goede bakken in plaats van alles door elkaar te gooien…”

Kinderen die gewend zijn dat alles wat ze doen oké is, om niet te zeggen geweldig, vinden het vaak  lastig om te leren….Kortom deel complimentjes uit als dat terecht is: als je kind echt zijn best heeft gedaan of zichzelf echt heeft overwonnen.

Soorten complimenten

Er zijn twee dingen die ik persoonlijk heel erg belangrijk vind aan het geven van complimentjes of je dat nu aan kleuters doet of je buurvrouw van 85 jaar oud.

* 1 wees concreet, helder en duidelijk. Dus niet: “o wat lief van je” maar: “wat lief dat je even stil was toen ik met oma aan de telefoon was”. Wat lief dat je zonder zeuren je worteltjes/spinazie/vis hebt op gegeten

* zeg niet: ik ben trots op je: zeg je kan trots op jezelf zijn ( maar daarover in een volgend blog meer )

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

1 Comment on this topic

  • Avatar

   Danielle Piscaer

   24 augustus 2019 at 8:02 am

   Helemaal mee eens! Ik kreeg als kind te snel complimenten en niet gericht op wat ik dan ‘goed’ deed. Op een gegeven moment geloofde ik er weinig meer van en vond ik het juist irritant… En faalangst gevoelig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *