Wat je niet moet doen, als je peuter verlegen is

verlegen

Veel ouders vinden het toch niet echt leuk, als hun peuter zich achter hun rokken ( en broeken ) verstopt in plaats van een net handje te geven. Toch een beetje alsof je ze net opgevoed hebt…Dat is niet zo, het ene kind is extroverter dan het andere kind. Het ene kind heeft een verlegen fase, het andere kind heeft daar nooit last van.

verontschuldig je niet als je kind verlegen is

Het eerste en meest belangrijke wat je dus echt NOOIT moet doen, is je verontschuldigen voor het feit dat je kind verlegen is. “let maar niet op haar, hoor!!”BOEM de volle spot op het kind dat nu net niet in het spotlicht wilde staan!! “Ze is nu eenmaal een beetje verlegen”, zeg je er dan ook nog achteraan. Klinkt in de oren van je peuter toch vast niet heel positief…

forceer je kind niet

Je doet het vast niet, maar ik benadruk het nog maar een keer: Forceer je kind niet. Evenmin  maak je  er grapjes over het verlegen zijn. Accepteer je kind zoals hij/zij is.
Natuurlijk kun je wel ( van te voren en achteraf) met je kind overleggen, wat wel hij /zij wel kan. Gewoon netjes : dag mijnheer/oom/tante/weet ik veel zeggen, bijvoorbeeld.Of, als je samen met hem een verjaarsvisite verlaat, even dag zwaaien.
Kleine dingen die er voor zorgen dat je kind toch leert om beleefd te zijn, zonder dat hij zij zich heel erg opgelaten hoeft te voelen.

tips voor het omgaan met je verlegen kind

Tip 1: noem je kind nooit verlegen waar hij bij is. Het heeft toch een beetje een negatieve klank.
Praat over : rustig, bedachtzaam, een echte kat-uit-de-boom-kijker, een echte denker.

tip 2: Probeer ook voor jezelf de positieve kanten van de verlegenheid van je peuter te vinden. Het is ook prettig een kind te hebben die niet hals over kop overal in duikt. Een kind dat goed kan observeren en nadenkt voor het wat doet !

lees ook eens: waarom wordt mijn peuter zo boos

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *