Rug weeën wat zijn dat en wat moet je doen?

rug weeën

Veel vrouwen hebben tijdens de laatste paar centimeters last van scherpe pijn onder in de rug, ook tussen de weeën door gaat deze pijn vaak niet weg. Deze rug weeën worden veroorzaakt doordat de banden van de baarmoeder gespannen zijn. Die banden zitten vast aan je bekken.
Tijdens een stevige wee kan er op die banden extra druk komen te staan, die pijn kan uitstralen naar je rug en…verdwijnt helaas niet samen met de wee…

Rug weeen kunnen pijnlijk zijn

Dat kan- ik wil het niet mooier maken dan het is- enorm pijnlijk zijn. Zelf heb ik die pijn ervaren als golven die volkomen over me heen spoelden: ademhaling onder controle houden, was de enige weg om dat te doorstaan. Als ik opkeek leek het wel alsof de wereld als een film aan me voorbijtrok.
Ik stond er bij en ik keer ernaar, ik kon alleen maar die verschrikkelijke pijn opvangen.

Troost: Ik schrijf dit op, ik heb die rug weeën overleefd…Ik kan er zelfs weer om lachen.

Nog een aanleiding voor rug weeën:

Wanneer de baby met zijn achterhoofd naar achteren ligt ( een zogenaamde sterrenkijker) kan dat ook rug weeën veroorzaken. Let op; KAN, hoeft niet perse zo te zijn. Er zijn genoeg sterrenkijkers die ter wereld komen zonder een rug wee te hebben veroorzaakt.

Wat kan je doen om rug weeën dragelijker te maken.

  • Het drukken op de onderrug. Laat je partner flink drukken en masseren net boven je stuitje. Zeg hem dat hij niet bang hoeft te zijn om je een blauwe plek te bezorgen
  • Ga staan of rondlopen, of op handen en knieën zitten.
  • Zoek afleiding, zo denk je minder over de pijn na en ervaar je de pijn anders.
  • Probeer verschillende houdingen uit om te kijken wat het prettigst voelt.
  • Concentreer je op je ademhaling en doe ademhalingsoefeningen.
  • Zucht de wee geconcentreerd weg, hierdoor maak je endorfine aan wat verlichting geeft voor de pijn.
  • Kies voor een warme kruik, doek of deken.
  • Een warm bad of douche geeft ook verlichting.

Dit zijn de tips die je overal kan vinden. Ik ging om mijn man’s nek hangen: hij is behoorlijk wat langer dan ik. Zo kon ik strekken en had ik steun tegelijk. Bovendien was zijn nabijheid heel rustgevend. Dan begon ik te tellen een-en-twintig, twee-en-twintig.. Het werkte als een tierelier.
Ik heb ook gehoord van vrouwen ( langer dan ik ) die aan de deur gingen hangen…Alles, als je maar kan strekken.

Wat je vooral niet moet doen als je rug weeën hebt:

Het enige wat je echt, echt, echt niet moet doen, is op je rug gaan liggen….

Hoe herken je rug weeën?

Destijds had ik pas door dat ik rug weeën had toen de verpleegkundige zei. Je hebt rug weeën ! “OOOhhhh, ” dacht ik: ” dus daarom doet het zo’n zeer!” Dus…,als het echt vervelend begint te worden, zou je wel eens rug weeën kunnen hebben! Het kan dus echt dat dat je in al dat geweld wat bevalling heet, niet eens opvalt, dat je je ze hebt. Je kan natuurlijk ook gewoon aan je verloskundige vragen: wat is dit ???

Zijn rug weeën te voorkomen?

Je snapt al dat dit een lastige vraag is, want het is niet altijd duidelijk wat een rug wee veroorzaakt.
Je kan altijd goed op je houding letten, dat is met een zware buik altijd verstandig en gezond. Draag goede schoenen, bijvoorbeeld. Blijf ook bewegen, hoe lastig het soms ook is. Het kan zo verleidelijk zijn om toch maar de bus te pakken in plaats van de fiets..

En verder is er niet zo veel aan te doen. Maar ik zal je een geheimpje verklappen: als alles achter de rug is, ben je zo trots op jezelf dat jij deze bevalling tot een goed eind hebt gebracht!
Dat en je mooie baby, dat neemt niemand je meer af!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *