zwanger en financieen

inkomsten en uitgaven

Je bent zwanger, gefeliciteerd ! enhet klinkt gek: maar heb je al nagedacht over inkomsten en uitgaven?

Er breekt een leuke tijd aan, waarin je je gaat voorbereiden op de komst van de kleine. Heb je bijvoorbeeld al een idee over hoe de babykamer eruit komt te zien? En weet je dat het handig is om je op tijd aan te melden voor kraamzorg en kinderopvang? Hoewel je er misschien liever niet teveel over nadenkt, is het ook goed om nu na te denken over je financiën. Er komen nu hoge kosten op je af, bijvoorbeeld door de aanschaf van je babyuitzet, of medische uitgaven. Voorkom dat je in deze periode ook voor andere – vervelende – financiële verrassingen komt te staan. Hieronder vind je 5 tips voor een goede financiële planning, en geldzaken die je het beste tijdig kunt regelen. 

Maak een overzicht met inkomsten en uitgaven

Een kind kost geld. Volgens het Nibud moet je tot de 12e verjaardag van je kind denken aan ongeveer 50.000 euro. Juist nu de zwangerschapshormonen door je lichaam gieren, helpt het om een goed financieel overzicht te hebben. Zet daarom alle inkomsten en uitgaven op papier. Naast je huidige vasten lasten moet je rekening houden met grote eenmalige uitgaven voor je baby. Denk aan een eventuele verbouwing en de inrichting van de babykamer, de babyuitzet, medische kosten en eventuele cursussen. Als je dit op een rijtje hebt, weet je hoeveel je de komende tijd (extra) opzij moet zetten om alles te kunnen betalen wat je wilt én moet hebben.

Bespaar zoveel mogelijk

Zodra je een goed overzicht hebt van alle verwachte kosten, kun je kijken of er mogelijkheden zijn om te besparen. Veel – en nog mooi, soms nog nieuw – babyspul is bijvoorbeeld tweedehands te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wieg, box, autostoel en kinderwagen. Dit zijn grote uitgaven, waarop je al gauw honderden euro’s kunt besparen. In veel zogenaamde musthave-uitzetlijsten staan overigens vaak spullen die je niet of nauwelijks gaat gebruiken.  Check daarom zo’n uitzetlijst bij vriendinnen die al moeder zijn. Wat hebben zij niet of nauwelijks gebruikt en wat is wél een musthave? Doe er – letterlijk – je voordeel mee!

Een uitvaartverzekering regelen

Nu je lekker op je roze wolk rondzweeft, wil je natuurlijk helemaal niet nadenken over je uitvaart. Maar er komt een moment dat je je kind achterlaat op deze wereld en dan wil je hem of haar niet opzadelen met de rekening van je begrafenis of crematie. Wist je dat een uitvaart gemiddeld zo’n 8.000 euro kost? Bekijk je reserves eens kritisch en ga na hoe snel dit geld beschikbaar is voor je nabestaanden, als jij komt te overlijden. Een uitvaart vindt namelijk plaats binnen 6 werkdagen na het overlijden, terwijl jouw nabestaanden niet zómaar geld van jouw rekening mogen halen. Zijn jouw reserves onvoldoende óf niet snel genoeg vrij te maken voor je nabestaanden, om de uitvaart mee te betalen? Kies dan voor een uitvaartverzekering. Er zijn verzekeraars waarbij je kinderen tot hun 21e jaar gratis kunt meeverzekeren. Als je al een uitvaartverzekering hebt, bekijk dan de voorwaarden voor het bijschrijven van een kind. Het is natuurlijk fijn als de uitvaartverzekering voor je kind ook alvast geregeld is. Vaak kan dit gratis, maar pas vanaf de geboorte. Stel een herinnering in in je agenda, zodat je dit niet vergeet!

De beste zorgverzekering kiezen voor jouw situatie

Een zwangerschap brengt een hoop medische kosten met zich mee, waar je anders niet mee te maken krijgt. Het liefst dek je deze extra kosten zoveel mogelijk af met je zorgverzekering. Wil je bijvoorbeeld bevallen in een ziekenhuis, terwijl daarvoor geen medische noodzaak is? Of wil je geen eigen bijdrage hoeven te betalen voor de kraamzorg? Een aanvullende verzekering kan deze kosten vergoeden. Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent, houd dan bij het afsluiten van je zorgverzekering van het nieuwe kalenderjaar rekening met kosten voor bevalling, kraamzorg, medische hulpmiddelen, eventuele cursussen, et cetera. Check daarbij voor de zekerheid ook met welke ziekenhuizen en zorgverleners een zorgverzekeraar een contract heeft, om te voorkomen dat je alsnog een eigen bijdrage moet betalen voor de verleende zorg. 

Uitkering en toeslag(en) aanvragen

De Nederlandse overheid heeft diverse uitkeringen en toeslagen in het leven geroepen die (toekomstige) ouders financieel ondersteunen. Als zwangere zzp’er kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een ZEZ-uitkering. Daarnaast kun je – afhankelijk van je inkomen, vermogen, het aantal kinderen dat je hebt én hun leeftijd – recht hebben op het kindgebonden budget. Als je hiervoor in aanmerking komt, krijg je dit automatisch na de geboorte van je kind. Gaat je baby naar de kinderopvang zodra je weer gaat werken? Dan is het slim om op tijd de mogelijke kinderopvangtoeslag aan te vragen. Zo voorkom je dat je de kosten hiervoor de eerste tijd zelf moet betalen.

Grote kans dat als jij je financiën goed op orde hebt tijdens je zwangerschap, dit ook daarna nog het geval zal zijn. En dat komt dan later weer van pas als je je kind leert omgaan met geld!

lees ook eens: is een spaarrekening onderdeel van een babyuitzet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *