Mijn baby heeft ontstoken ogen, hoe gevaarlijk is dat?

ontstoken ogen

Ontstoken ogen bij je baby zien er niet direct feestelijk uit. Het is begrijpelijk dat je er als kersverse moeder van schrikt, maar is dat ook nodig?

Meestal zijn ontstoken ogen, prutogen worden ze ook wel genoemd, volkomen onschuldig, maar er zijn enkele uitzonderingen. En het is wel belangrijk dat je die weet.

Wanneer moet je met prutogen naar de huisarts?


* wanneer je baby een of twee rode ogen heeft
* wanneer je baby jonger dan 10 dagen is en een of twee rode ogen heeft, neem dan onmiddelijk  contact op met de huisarts. Je baby kan een oogonsteking hebben die is veroorzaakt door een SOA
* je baby in contact is geweest met iemand met een koortslip
* de rode oogjes na twee weken niet weg zijn
* je baby pijn lijkt te hebben en/of niet tegen licht kan
* en natuurlijk wanneer je gewoon ongerust bent. Want beter een keer teveel dan een keer te weinig bellen.

Hoe ontstaan ontstoken ogen

Die nare vieze oogjes krijgt je kind door verstopte traanbuisjes. Zo simpel is het. Wanneer je baby geboren wordt, zijn de traanbuisjes kersvers, nooit gebruikt. Dan kunnen de wanden van de traanbuisjes nog een beetje aan elkaar kleven. Dat heeft tot gevolg dat het traanvocht niet goed weg kan en zich lekker smerig in een ooghoek ophoopt.

Bij traanvocht moet je niet alleen aan grote dikke verdriet tranen denken, maar ook aan het gewone traanvocht dat er voor zorgt, dat onze ogen niet uitdrogen.

Wat moet je aan prutogen doen?

Heel simpel: schoonmaken. Weersta die behoefte de prut er met je vinger uit te wippen! Neem een watje of een padje of een washandje met een beetje water ( als je echt je best wil doen afgekoeld gekookt water) en maak zo voorzichtig de oogjes schoon.

lees ook eens : ontstoken slijmvlies en aften

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *