Pseudokroep, wat is het en wat moet je doen

pseudokroep

Wat is pseudokroep

Pseudokroep (valse kroep) komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar, meestal bij een verkoudheid. Een eerste aanval van pseudokroep is een beangstigende ervaring. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier. Het kind is niet ziek, soms alleen verkouden. Laat in de avond of vroeg in de nacht wordt het huilend wakker. Het kind is dan benauwd. Het inademen gaat moeilijk en gaat gepaard met een gierend geluid. Je kindje heeft een luide blafhoest en is soms hees. Er is geen sprake van koorts. Of er is nauwelijks koorts.
Pseudo kroep is een kinderziekte, bij volwassenen komt het niet voor.

Hoe kom je aan pseudokroep

Pseudokroep wordt door een virus veroorzaakt. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat hoesten en krijgt moeite met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker .

Hoe herken je pseudokroep

Hoe klinkt pseudokroep?
Het is een typische blafhoest, ( veel mensen zeggen dat het lijkt op het geluid van een zeehond) en de ademhaling heeft een piepend geluid bij het inademen. Behoorlijk angstig ook voor jou als ouder om aan te horen.

Wanneer krijgt een kind pseudokroep?
Dat kan natuurlijk altijd. Maar het steekt het meest de kop op in de herfst en de winter.
Meestal beginnen de aanvallen in de avond of nacht

Ongeveer 3% van de kinderen in de leeftijd tussen 1 en 6 jaar, heeft wel een keer een aanval.Sommige kinderen zijn gevoelig voor dit virus en ontwikkelen herhaaldelijk pseudo-kroepklachten. De enige troost die we daarvoor hebben is dat jij ook steeds handiger gaat worden om hier mee om te gaan.

In enkele gevallen kan de benauwdheid wel zo erg zijn dat het verstandig is meteen je arts te raadplegen. Maar over het algemeen is het een onschuldige (virus) infectie. Je kan de symptomen verminderen door het kind gerust te stellen (raak zelf niet in paniek).
Zoals al eerder gezegd: Bij huilen en schreeuwen kunnen de slijmvliezen meer zwellen.

Wat kan je doen om de benauwdheid te verlichten?

Warme stoom laat de symptomen afnemen Stoom maak je door heet water in douche of bad laten lopen.

Hoe lang duurt pseudokroep

Meestal merk je de dag erna niets meer. Zoals bij alle virusinfecties zal je kind meer weerstand hebben Wanneer hij goed uitgerust is. En ook genoeg gezonde en gevarieerde voeding krijgt. Want veel preventiemogelijkheden zijn er niet.

En wat is dan “echte kroep”

Kroep is de volksnaam voor een heel nare en gevaarlijke ziekte:difterie.
Difterie wordt veoorzaakt door bacterieen die giftsoffen (toxines)produceren, die de bovenste luchtwegen en soms ook het hart, het zenuwstelsel en de nieren beschadigen.
Het was een ziekte die zowel volwassenen als kinderen kon treffen en die hele vaak dodelijk afliep. Bijna honderd jaar geleden in 1923 werd er een vaccin tegen ontdekt. Sindsdien sterft bijna niemand meer aan echte kroep, of te wel difterie

Lees verder als je kind roodvonk heeft

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *