Alles over de ooievaarsbeet

ooievaarsbeet

Maak je je zorgen omdat je kindje een ooievaarsbeet heeft?

De ooievaarsbeet is een rode vlek op het achterhoofd van een pasgeboren baby: de plek waar de ooievaar de baby vasthield…
Zit de rode plek op het voorhoofdje, dan is het een engeltjeskus, hoe lief is dat? Je ziet het toch bijna voor je, is het niet?
Je ziet bij bijna een derde van alle pasgeboren baby’s wel rode vlekjes  op het voorhoofd, boven de ogen en op het achterhoofdje.
De officiële medische naam voor deze vlekken is naevus van  Unna
Ondanks de fraaie en lieflijke namen, zijn moeders er niet zo blij mee. Dat is begrijpelijk, want het kan er best naar uit zien. Maar troost je: het kan geen kwaad. En het gaat bijna altijd over

Wat veroorzaakt een ooievaarsbeet (en andere rode vlekken)

Die – soms best nare vlekken – worden veroorzaakt door bloedvaten, vlak onder de huid. Die vaten kunnen op sommige plekken wat wijder zijn dan andere, en daardoor stroomt er meer bloed dan gebruikelijk door die vaten. Dat geeft de huid die rode kleur.

Hoe lang blijven die vlekken zichtbaar?

Dat verschilt nog al, sommigen ooievaarsbeten zijn binnen enkele maanden verdwenen, maar het kan ook duren tot het tweede levensjaar. Bij 10-50 % echter, blijft de ooievaarsbeet een leven lang zichtbaar. Bij sommige ouderen mannen die kaal beginnen te worden, kun je hem wel eens zien!

De engeltjeskus is vluchtiger (dat past ook wel bij engeltjes), ze is vrijwel altijd binnen een jaar verdwenen

Is het gevaarlijk?

Nee, de ooievaarsbeet en de engeltjeskus zijn allebei volkomen ongevaarlijk.

Moet je iets aan een ooievaarsbeet doen?

Nee, helemaal niks. Dit is echt een geval: het is vanzelf gekomen en het gaat vanzelf over. Dat is natuurlijk makkelijk, maar ik kan me ook voorstellen, dat je het fijn zou vinden als je er  met ene ditje of een datje wel iets aan kon doen….

lees ook eens : warmteuitslag en andere bultjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *