Geef je baby geen honing.

infantiel botulisme

Vanwege het risico op infantiel botulisme mag een baby geen honing.

Het verbaasd mij wel eens, dat in deze tijd waarin zoveel kinderen last hebben van overgewicht er tegelijkertijd ook zoveel behoefte is aan “puur en gezond”
Ach het zijn waarschijnlijk twee kanten van dezelfde medaille: we vinden eten nu eenmaal belangrijk.
En dat is het natuurlijk ook! Als we alleen maar zouden eten om in leven te blijven, dan werd het een hele saaie boel.

Vanuit behoefte om gezond en eerlijk en puur te eten, laten mensen zich makkelijk leidden, door wat ik voor het gemak maar even praatjes noem.

Is honing gezonder dan suiker?

Zo is er het wijdverbreide misverstand dat honing gezonder zou zijn dan suiker.
Ik heb dat nooit geloofd, moet ik je zeggen. Zoet is zoet en als het spul eenmaal door de mond in de donkere diepten van ons lichaam wordt geduwd, ziet niemand meer of de zoetigheid nu van kunstmatige suiker of van pure suiker komt….

Bovendien mocht mijn moeder met haar diabetes type 1 geen suiker en zeer zeker ook geen honing…
Honing bevat volgens het voedingscentrum.nl wel wat spoorelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Maar dat is zo’n ieniminie beetje: daar moet je het niet van hebben.

Dus lieve moeders die hun kind gezond willen voeden: je hoeft geen bakken met geld aan honing uit te geven. En je baby geef je gewoon helemaal geen honing.

Wat is infantiel botulisme

In de honing zit bacterie Clostridium botulinum, dat is een bacterie die botulisme kan verwekken. We kennen botulisme als een ziekte die door dode vissen en eenden verspreid wordt, maar dat is maar de helft van het verhaal. Botulisme kan je ook krijgen door bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel. Volwassen mensen, of eigenlijk mensen vanaf ongeveer 1 jaar, hebben een darmflora die de strijd met het botulisme wel aankan. Kinderen tot een jaar kunnen dat niet. En daarom is infantiel botulisme (zo heet het als een baby dit krijgt)zo levensgevaarlijk voor baby’s

Hoe komt Clostridium botulinum in de honing, zal je je afvragen. Wat heeft lekkere zoete pure honing, te maken met dode vissen en eenden en bedorven voedsel.
Het antwoord is eenvoudig: De bijen kunnen het aan hun pootjes meenemen…

Gevolgen van infantiel botulisme

Symptomen zijn:

  • slikklachten (kwijlen)
  • voedsel weigeren
  •  obstipatie
  • spierzwakte
  • verlammingen. Ook de ademhalingsspieren kunnen aangedaan zijn, wat tot de dood kan leiden.

Geen vrolijk lijstje. Eerlijk is eerlijk: de kans dat je baby infantiel botulisme oploopt, is niet heel erg groot. Maar je wil gewoon geen enkel risico nemen. Want de gevolgen zijn heel erg heftig

lees ook: wat mag je baby op zijn boterham

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *