Meer kindertjes door Corona?

geboortegolf

gedachten over corona en een geboortegolf

In Nederland steeg dit jaar het geboortecijfer met maar liefst 5% en dat is best veel. Er zijn 582 kinderen meer geboren dan vorige jaar. “Je zal ze allemaal op de thee krijgen”, zei mijn moeder dan. We danken deze kleine geboortegolf volgens de deskundigen aan de corona pandemie. Ouders lijken door het thuiswerken, meer ontspannen te zijn. En relaxed zijn, helpt nu eenmaal bij het bij zwanger raken.

In eerste instantie fronste ik toch mijn wenkbrauwen, bij deze uitkomst. Immers ik heb zoveel moeders horen zuchten, dat ze niet wisten hoe ze alle ballen in de lucht moesten houden: thuiswerken en tegelijkertijd hun kinderen helpen bij hun schoolwerk, het bleek niet makkelijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad  er voor zorgen dat de koters elkaar niet afmaakten…

Toch geloof ik ook dat het thuiswerken wel degelijk rust heeft gebracht. Al was het maar om de uren woon-werk verkeer die je als normaal werkend mens maakt. Die zijn er ineens niet meer. Als om 5 uur het werk stopt, ben je direct thuis!
En na een moeizame start, hebben moeders, meesters en kinders best aardig geleerd hoe om te gaan met de beperkingen van de lockdown. Dus dat er na enige tijd rust tijdens de lockdown is ontstaan dat wil ik graag geloven.

een geboortegolf om ons heen?

In de landen om ons heen, is helemaal geen geboortegolf. Integendeel! In Spanje daalde het altijd geboortes met 20 %, in Frankrijk was de geboortedaling 14 %.
Dat lijkt tegen te spreken, dat de pandemie bij ons voor een geboortegolf zorgde.

Maar dat is op het eerste gezicht… Andere landen, bijvoorbeeld Italië en Spanje, kenden veel hardere en langere lockdowns dan wij. We kunnen ons toch goed voorstellen dat dan de emoties wel heel hoog oplopen. Zeker in landen waar het behoorlijk warm is en dan mag je met z’n allen niet verder dan je piepkleine balkonnetje…

Tel daarbij op, dat Nederland een sterk sociaal stelsel heeft. Heel veel mensen zijn financieel gesteund gedurende de pandemie. Er zijn ook in Nederland veel mensen failliet gegaan, dat klopt. Maar dat staat in geen verhouding tot de situatie in de landen rond de Middellandse Zee.
En financiële zekerheid is voor veel koppels een reden om wel, of juist niet, aan kinderen te beginnen.

lees ook eens: vruchtbaarheidsriten

bron: babywereld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *