een moeder met 4 kinderen: Miriam vertelt

vier kinderen

Ben jij benieuwd hoe het is om moeder van vier kinderen te zijn? Lees verder!

Nooit en te nimmer had ik acht jaar geleden kunnen bedenken, dat ik niet één maar vier kinderen op de wereld zou zetten. Er was altijd wel een stille wens voor een groot gezin, maar na de geboorte van de oudste was deze wel een beetje getemperd. Pas als je echt mama bent, weet je hoeveel zorgen en werk een kind eigenlijk inhoudt. En het idee van dat keer vier te hebben, maakte mij iets minder enthousiast over het idee van de huidige samenstelling van mijn gezin. Waar je echter niet aan denkt, is dat je als ouder ook verandert. En stiekem gewoon steeds makkelijker wordt.  Ik zal enkele voorbeelden noemen.

Voeding voor 4 kinderen

We startten destijds het ouderschap met alleen borstvoeding en bij vier maanden de eerste vers gemaakte hapjes. Eigenlijk was dat laatste na de komst van de tweede al redelijk losgelaten. Manlief had namelijk de ingrediënten van de potjes goed bekeken en zag dat het echt alleen maar uit groente en water bestond. Daar ging hij het niet zelf voor maken, aldus manlief (de kok in ons huis).

De borstvoeding was een ander verhaal. Ik ben een enorme melkkoe, dus onze vriezer lag altijd aardig gevuld met mijn witte delicatesse. Alle vier kinderen konden, nadat ik met borstvoeding gestopt was, nog meerdere weken leven op de voorraad uit de vriezer. Toch was ik bij de laatste nog gemakkelijker. Waar ik bij de eerste moest huilen als er een flesje melk omgevallen was, gooide ik nu zonder blikken en blozen wel eens een verse lading weg. Natuurlijk niet de normale melk, maar de kolfsessie na wat wijntjes of als ik niet thuis was en de melk niet kon koel houden. Het werd geen issue meer. Ik denk dat ik daarom het ook langer volgehouden heb dan vorige keer. Ruim acht maanden en toen was ik klaar mee.

4 kinderen

Kleding

De stijl van de meisjes is ook wat veranderd per kind. Waar ik bij de oudste het heerlijk vond haar elke dag een schoon rompertje aan te trekken met een mooi jurkje met bijpassend maillotje, ben ik nu vooral praktisch geworden. Een romper kan best een dag extra gedragen worden. En leggings zijn zoveel handiger dan jurkjes. Vooral ook met kruipen!

Schermtijd

“Nee, zo min mogelijk tv kijken”, was ons motto bij de eerste. Dat hebben we ook aardig volgehouden. Nu hebben we het enigszins losgelaten. Ik zelf vind een momentje schermtijd heerlijk, dus waarom zouden mijn kinderen dat niet mogen? Bovendien heb ik ook even mijn handen vrij als zij aan de buis gekluisterd zijn. Natuurlijk niet hele dagen hoor! Maar we hebben het wel wat meer losgelaten. En vreemd genoeg lijken de andere drie minder geïnteresseerd in de televisie dan de oudste.

Regelmaat en 4 kinderen

Dat de vaste tijden in ons huishouden minder zijn geworden, zal denk ik het meest verrassend zijn. Bij de eerste destijds hadden we echt vaste tijden wanneer ze at, dronk en sliep. Ik plande alles daar omheen. Dat kan prima met maar één kind. Na de tweede werd dat al lastiger. Immers sliepen ze niet op dezelfde momenten. Na de komst van de derde heb ik het wel nog geprobeerd, maar met de jongstevan mijn vier kinderen ben ik er niet eens aan begonnen. Wat denk je? Zij sliep het snelst door van de vier! En ik heb nu heerlijk flexibele kinderen, die tegen veranderingen kunnen.

Mijn advies is dus eigenlijk aan iedereen: maak je niet te druk over alles, volg je eigen gevoel en het loopt vanzelf wel los. Meer weten over mijn hectische / chaotische gezinsleven? Kijk dan eens op MeerVanMir.

lees ook eens: wat betekent je plaats in het gezin

3 antwoorden
 1. Shirl zegt:

  Leuk om te lezen! Blijkbaar ben ik best normaal 😇 🤪

  Bij de eerste is alles nieuw… bij de tweede leer je plannen (en loslaten! 😉)

  Elk volgend kind gaat mee in die planning. Tenminste dat was bij onze derde wel het geval.

  Groetjes!
  Shirl (moeder van 3)

  Beantwoorden
 2. Mama Jezz zegt:

  Leuk om te lezen en herkenbaar! Hoe meer kinderen hoe makkelijker je wordt. Onze 3e gaat mee in ons ritme en wij niet zo veel in dat van hem. Want hij heeft nou eenmaal een broer en zus die ook van alles willen.

  Wel vind ik het momenteel erg lastig om ze alle 3 genoeg aandacht te geven. Ik heb het gevoel er steeds een tekort te doen. Hopelijk komt daar verandering is als de oudste twee volgende week weer naar school mogen.

  Beantwoorden
 3. Petra zegt:

  Wauw, knap dat je dat kan. Ik kan dit anderen ook Heel goed adviseren, maar zelf vind ik dat best lastig. Ik moet zeggen dat de lockdown mij hierin wel getriggerd heeft. Met 2 werkende ouders 3 schoolgaande kinderen kun je soms ook niet anders…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *