Kindermishandeling

kindermishandeling

Kindermishandeling, je schrikt je rot als je het vermoed. Maar wat kan je doen?

Elk jaar worden er  in Nederland meer dan 100.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat zijn eigenlijk schrikbarende aantallen ,En als je bedenkt dat kinderen die in hun jeugd mishandelt zijn daar een leven lang last van kunnen hebben, dan zie je wat een niet gering probleem  kindermishandeling is.
Kinderen zullen niet snel vertellen dat het thuis niet leuk is, ze schamen zich, voelen zich er erg ongemakkelijk onder en willen het stil houden. Sommige kinderen denken ook dat het hun eigen schuld is. Ouders praten er nog veel minder makkelijk over: ze mishandelen hun kind uit onmacht en schamen zich vaak enorm.
Kortom : zoals het spotje zegt: het houdt niet op, niet vanzelf

Nu willen een heleboel mensen best wel helpen. Maar hoe doe je dat.

We hebben in Nederland niet de gewoonte ons met andermans zaken te bemoeien. Wij zijn erg op onze privacy gesteld. En bij zo’n gevoelig onderwerp als kindermishandeling, kijk je -terecht- wel uit voor je je er mee gaat bemoeien

Tip 1

Vertrouw je intuïtie. En bespreek je vermoedens met mensen die het gezin ook kennen en die je vertrouwt. Dus niet de dame die het wandelend nieuwsblad van het schoolplein is.. Hierdoor kan je op ideeën komen wat wijsheid is om te doen. En men kan je steunen in een lastige situatie.

Tip 2

Sta open voor de signalen van kindermishandeling. Kijk voor de signalen van kindermishandeling op de volgende link van een site van de rijksoverheid.

Tip 3

Bij het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling) kun je advies vragen over alles wat met kindermishandeling te maken heeft je anoniem blijven. Het telefoonnummer van het AMK is: 0900 123 1230.

Tip 4

Kinderen die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kun je het nummer geven van de kindertelefoon. Hier kan een kind bellen of chatten met een medewerker van de kindertelefoon.    Het telefoonnummer is 0800-0432.
Kijk voor meer informatie op: Kindertelefoon

Tip 5

Kinderen die thuis mishandelt worden,kunnen ook behoefte hebben aan een rustige gezellige plek, waar ze zichzelf mogen zijn en waar geen vragen gesteld worden. Zo’n plek kan jij  natuurlijk  gewoon bieden

Lees veder Mijn kind: Opvoeding- Kindermishandeling en hypotheek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *