7 Manieren om je kind te troosten

goed humeur

7 manieren om je kind te troosten en weer in een goed humeur te krijgen, let op: er zitten hele gekke bij !

En weet je hoe dat komt ? Ze zijn allemaal verzonnen door ouders die een ontroostbaar kind wilden troosten… en dus iets geks moesten verzinnen, maar…het werkt

1  Vertrouw op de kracht van het compliment

Wanneer je kind zo helemaal wegzinkt in verdriet, dan is er vaak geen beginnen aan. En jij hebt dus geen idee wat je moet zeggen…je wil troosten, maar je weet niet eens wat er aan de hand is. In dat geval : troost niet!  Zoek de mogelijkheid om een complimentje te maken.  Dat klinkt raar, maar dat is het niet. Zeg dingen als: goed zo je hebt al een zakdoek gepakt! Flink zo, snuit jij maar eens lekker je neus!  Grijp alles aan wat je maar  aan kan grijpen en vertel je kind hoe hoed hij al bezig is ! Je zal zien, binnen een minuut, zie je een klein, waterig lachje..

2  Gooi die na-na-nana eruit !

Sommige kinderen zijn gewoon heel erg druk. Punt, niks aan te doen. En die kinderen zijn vaak helemaal niet vervelend…ze hebben teveel energie ! En die moet eruit. En als dat niet kan , dan gaan ze ronduit klieren.Dus: even lekker buiten spelen, of desnoods een blokje om het thuis lopen. Ook al heb je het nog zo druk, al sta je te koken: neem ze even mee naar buiten, even schommelen even samen rennen…en ze komen heel gezellig weer thuis.

3  Het goed humeur wasbeurtje

Van een moeder : Op een dag had mijn dochter een absoluut slecht humeur, niks leek haar op te kunnen vrolijken. Tot…ik haar een goed humeur wasbeurtje gaf… Ik liet haar op een onzichtbare knop drukken ….en de wasbeurt begon. Ik draaide haarin de rondte, terwijl ik gekke geluiden maakte,en terwijl ik haar rond draaide kietelde ik haar. Tegen de tijd dat ik klaar was, waren de tranen verdwenen….

4  Stop en luister

Deze klinkt heel een voudig: ga gewoon even zitten, vraag wat er aan de hand is. En luister.
Het is de moeilijkste uit het boek… Luisteren ! Niet invullen, niet halverwege zeggen ; “ooo, ik snap het al ..” Of  “en je hebt al zo’n hekel aan dat kind” Je denkt nu, dat doe ik heus niet, maar wij moeders laten onze kinderen vaak hun verhaal niet uitvertellen. Dus…vraag wat is er en doe je mond op slot ! Knik. HMM instemmend. En zeg niet meer dan “vertel”
Probeer het en je zal verstelt staan hoe kinderen al pratend vaak zelf al de oplossing van hun probleem vinden

5  Hoe meer hoe beter!

Van een moeder :Mijn zonen zijn het gelukkigst in een groep, vooral als we met de familie iets gaan doen, zie ik ze helemaal opbloeien. Ze vinden het heerlijk te kletsen en te spelen met hun neven en nichten. En zijn dol op hun ooms en tantes. Als het ook maar even kan organiseren we dit soort bijeenkomsten. Want behalve dat het mijn kinderen gelukkig maakt, brengt het ze ook heel wat sociale vaardigheden bij.
Juist! Met die kleine gezinnen van tegenwoordig leren kinderen meinder samenwerken en minder delen...Heel prima als dat via andere wegen kan bereiken.

6  Maak een pizza voor een goed humeur

Een variant op de goed humeur wasbeurt, van een andere creatieve moeder. Maar nu wordt er pizza gemaakt, dat is toch het beste wat je met een kind met een slecht humeur kan doen! Eerst kneed je het deeg,een prima excuus voor een heleboel gekietel. Dan besprenkel je dat flink met tomaten en kaas en ham en wat je maar bedenken kan. Tenslotte  gooi je de pizza in de oven ( op de bank) de meeste pizza’s hebben dan weer een prima humeur !En hebben ze nog geen goed humeur ? Dan moet je ze helaas opeten !

7  Eruit met die boze lucht!

Van een moeder :Als we in de auto zitten en mijn dochter heeft verdriet, dan kan ik haar troosten door “de boze lucht eruit te gooien”” We doen de auto raampjes wagen wijd open ( ook al is het nog zo koud) en we blazen alle boze lucht uit ons lijf! Ze voelt zich dan een stuk beter En ik ook.
Persoonlijk ben ik een voorstander van het keihard meezingen met radio of CD. En dan wel van die liedjes waarbij je zo lekker kan uithalen!

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Leuk!!! 4 manieren om positief op te voeden

goed humeur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *