De smartwatch en wat moet-je-er-mee ??

smartwatch

De smartwatch : vloek of zegen?

Van de week las ik op het RTL nieuws een berichtje : de smartwatches die veel ouders hun kind geven, om in de gaten te kunnen houden waar ze zijn, zijn zo lek als een mandje…
Niet alleen de ouder kan in de gaten houden waar hun kind is, iedereen kan in de gaten houden waar jouw kind is.

Het kostte een ethische hacker een uurtje om de gegevens van een kind te achterhalen. Je kan je voorstellen dat een hacker die wel kwade bedoelingen heeft, na een uurtje proberen over een schat aan gegevens beschikt…

Het wrange van deze situatie vind ik, dat dat middel wat je kind zou moeten beschermen, dat nu net niet doet…Als ouder zou ik mij bedonderd voelen, om het maar eens mild uit te drukken..
Maar het zou je als ouder toch ook aan het denken moeten zetten. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen : waar wil ik mijn kind tegen beschermen?

Via een smartwatch kun je tot op de minuut nauwkeurig volgen waar je kind is.

En dan? vraag ik me af : en dan? Dan weet je dat, maar wat wil je ermee?
Wanneer ik zie dat mijn kind ineens een weg oversteekt die hij niet mag oversteken, dan kan ik toch niet ingrijpen…Voor ik hem op zijn smartwatch heb gebeld is hij aan de overkant..Sterker nog: als ik op dat moment bel, dan schrikt hij en dan kijkt hij niet goed meer uit.
Of stel : je ziet dat je dochter de snackbar is binnen gewandeld, terwijl je haar verboden hebt te gaan snacken? Wat dan? Je kan bellen, naar de snackbar rennen of ’s avonds aan de eettafel een onaangenaam gesprek voeren.
Daar wordt toch niemand blj van?

En – en dat vind ik belangrijker – kinderen leren niet zelfstandig beslissingen te nemen…Niet Big brother, maar Big mammie is watching you… Dat kan voor niemand goed zijn. niet voor de ouder die zijn rol als ouder inruilt voor de van prive bewaker. En niet voor het kind. Alleen prinsessen van koninglijke bloede, worden 24 uur per dag bewaakt.
Wanneer je kind het risico loopt door “de andere ouder” naar het buitenland ontvoert te worden, en dat zijn er meer dan ik dacht, dan is zo’n smartwatch wellicht een heel goed idee.
Het kan, ze zijn nu beveiligd. Maar anders…ik zou het als moeder niet willen. Jij?

lees ook : je kan er niks aan doen, maar je voelt je zo rot

15 antwoorden
 1. Bianca zegt:

  Ik zou het zeker niet kopen om mijn kinderen in de gaten te houden, zou dat als kind ook helemaal niet leuk gevonden hebben en dat ding was vast snel “per ongeluk” stukgevallen ^^

  Beantwoorden
 2. Sofie zegt:

  Nee! Echt niet! Ik zou nooit mijn kind tot op de minuut willen volgen hoewel ik wel besef dat er momenten zijn waarop zo een ding handig kan zijn. Als het lek is, heb je er natuurlijk niets aan! Anderen hoeven niets over mijn kind te weten!
  Ik denk dat dit een beetje loslaten is.

  Beantwoorden
 3. Eva zegt:

  Nee, ik vindh et ook geen meerwaarde.
  Als je echt wil weten waar je kind is, doe je dat zo ook. Als anderen bovendien ook kunnen achterhalen waar je kind is, is het eerlijk onveilig dan veilig.

  Groetjes, Eva

  Beantwoorden
 4. Frederique zegt:

  Ik vind het dubbel. Er zijn gevallen geweest, toen mijn kinderen jonger waren en wij een jaar op reis waren met zijn allen, waarbij ik het fijn had gevonden om zo’n ding te hebben. Toch heb ik het nooit gedaan en wel precies om de reden dat ik het niet fijn vind dat ‘iedereen’ ze dan maar in de gaten kan hebben. Overigens is het tegenwoordig middels bepaalde apps op mobieltjes ook te zien waar iedereen uithangt en dat vind ik ook geen prettig idee.

  Beantwoorden
 5. Wanda zegt:

  Wij wilden als kind zelf toch ook niet dat onze ouders zo op ons letten? Waarom zou je de kinderen van nu dan zo aan de ketting leggen?

  Beantwoorden
 6. Linda zegt:

  Ik vind het wel iets wat ver gaan ook, dat je jouw kind zo kan volgen.. snap dat er veel voordelen aan zitten voor een ouder, maar ergens pak je zo ook een stukje vrijheid, privacy en onschuld af van een kind.. dubbel dus.. En wat is het eng om te bedenken dat een beetje kapabele hacker aan dezelfde informatie kan komen!

  Beantwoorden
 7. Maaike zegt:

  Dit zou ik helemaal niks vinden. Het is een kwestie van loslaten….Daar krijgen kinderen ook veel meer zelfvertrouwen van denk ik.

  Beantwoorden
 8. Linda Aarts zegt:

  Nou, als je zo’n wegloper hebt als ik, zou dat niet eens zo’n gek idee zijn, zo’n smartwatch. Het had me een halfuur gescheeld toen meneer weggelopen was van school. 😉 Ik pleit al jaren voor een GPS chip in zijn arm.

  Maar kwalijke zaak, dat dit soort producten zo slecht beschermd worden. Ik zou zeggen dat je zeker met kinderproducten iets meer aandacht zou besteden aan de veiligheid ervan. Was er vorig jaar ook niet zo’n Vtech speeltje dat gehackt kon worden?

  Beantwoorden
 9. Alex zegt:

  Ik zou niet willen tracken waar mijn kind is.. Laatst had de serie Black Mirror (op Netflix, aanrader!) een aflevering waar dit topic werd uitvergroot, en werd pijnlijk duidelijk wat de gevolgen voor een kind kunnen zijn op de langere termijn. En hoe belangrijk vertrouwen van de ouder is.

  Anderzijds; met kwalitatief betere smartwatches, bijvoorbeeld van Apple, hoef je geen angst te hebben voor hacks. Daar is de beveiliging wél op orde.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *