3 Gouden tips om het in de kerstvakantie gezellig te houden

kerstvakantie

3 Gouden tips om het in de kerstvakantie gezellig te houden

Kerstvakantie! Iedereen slaakt een zucht van opluchting. Vrij!! Geen verplichtingen meer.
Ho, wat zeg ik, geen verplichtingen?? De kerstvakantie zit tjokvol verplichtingen: naar opa en oma, er komt visite, er wordt lekker en uitgebreid gekookt, er moeten cadeautjes gekocht worden …
Allemaal verplichtingen, die niet alleen moeders veel energie kosten, maar kinderen ook. Vooral 4 jarigen die net dit jaar naar school zijn gegaan, zijn moe tegen de kersttijd. Die willen het liefst weer even peuter zijn. Niks hoeven. Niet in die mooie jurk naar opa en oma, waar het met de andere neven en nichten een drukte van belang is. En het is leuk die kerstboom in de kamer, maar ineens is alles anders, en je favoriete speelplek is weg…

Kortom: het is niet vanzelfsprekend dat de kerstvakantie ook stressvrij en gezellig is. Er zijn een boel dingen te bedenken, die ja als moeder kan doen ( en laten ) om te zorgen dat het toch allemaal gezellig verloopt (of niet al te ongezellig )

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is: Onthou dat kinderen jouw gedrag kopiëren!

Dus als jij gestrest rond rent, met je hoofd vol van alles wat nog moet gebeuren, dan moet je niet raar opkijken als je kinderen dat ook doen!! Ga zitten, maak een lijstje, haal diep adem en bedenk dat het ook gezellig kan zijn zonder rode kerst servetten.

Een andere gouden tip: wees eerlijk! Kijk eens naar jezelf: hoe vaak roep je niet, ”mama komt zo!” en is “zo” een half uur later? Voor je kind een eeuwigheid, vind je het gek dat ze beginnen te gillen?  Je kan ook gerust tegen je kind zeggen: “ik vind het ook niet zo leuk om boodschappen te doen, want het is zo druk in de winkel. Laten we het maar vlug samen doen” Dat schiet echt veel harder op dan : “zeur nou even niet zo, die boodschappen moeten nu eenmaal gedaan worden”

En mijn laatste gouden tip: Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd! Als je merkt dat je je gevoel voor humor begint kwijt te raken, dan ben je echt in zwaar weer! Want weet je hoeveel stress en irritatie verdwijnt als je hartelijk hebt gelachen? Vooral als je samen met de kinderen kan lachen! Dan heb je echt een heerlijke kerstvakantie!

lees ook: Als je kleuter uit logeren gaat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *