Bestaat het woord NEE, niet meer?

nee zeggen

Bestaat het woord NEE niet meer??

Eigenwijze peuters kunnen  je helemaal tot wanhoop drijven!  Bij alles wat jij zegt, roepen ze vrolijk en gedecideerd “NEE! “. Maar als jij eens een keertje Nee, zegt, zijn ze ineens volkomen doof. En niet  alleen heeft het consultatiebureau, vorige week nog gezegd dat het kind prima in orde is, toen je 5 minuten geleden een lange vinger aanbood, verstond peuter-lief je opperbest!

Het is wel duidelijk: er komt een moment in het leven van iedere ouder waarop peuters besluiten dat zij het alleen recht hebben op het woord NEE. Als zij het zeggen gebeurt het niet en als jij het zegt gebeurt er….juist ja. Niets. Helemaal niets.

Wat doe je eraan?

Is daar iets aan te doen? Ja zeker. Hou op het woord  te gebruiken. Geloof me dat is een interessant experiment. AL is het alleen maar omdat je er binnen 24 uur achter bent, hoe vaak je wel niet NEE!! roept….”ja maar….”, hoor ik je nu denken, “moet ik dan ineens maar alles goed gaan vinden, of zo?” Beslist niet, dat zou heel ongezond zijn. Je doet niet meer en niet minder dan het woord Nee inslikken.

Voorbeeld1 :

Peuter : “Mag ik een koekje? “Jij : “nee, we gaan zo eten en dan eet je je boterham niet op”. Haal de nee eruit en je zegt: “we gaan zo eten” en dan ( dit is even een kleine verandering ) krijg je een lekkere boterham”

Voorbeeld2 :

Ander voorbeeld: Peuter :” ik wil met de bal spelen” Jij weet dat je schat daarmee bedoelt dat hij nu wil voetballen in de kamer. Negeer dat. En zeg liefjes: “dat is goed schat, in de tuin/gang/garage” Het is even wennen, want geloof me, die nee ligt ons ouders voorop de lippen!

lees ook: 25 zaken die elke ouder van een peuter weten moet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *