4 belangrijke feiten over biologische flesvoeding

flesvoeding

De meeste ouders weten dat borstvoeding geven het beste is voor je baby, met name de eerste 6 maanden. Het Kenniscentrum Borstvoeding volgt de adviezen van de WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie. De WHO is helder over borstvoeding en adviseert de eerste zes maanden volledige borstvoeding. En na deze periode van borstvoeding doorgaan tot twee jaar borstvoeding, aangevuld met bijvoeding. Niet elke moeder kan of wil dat terwijl elke moeder wel graag de beste voeding voor haar kleintje wil. Veel moeders kiezen daarom voor biologische opvolgmelkmelk van Neolac. Mocht je na 6 maanden flesvoeding gaan geven, dan is het handig om onderstaande feiten te kennen.

flesvoeding

Flesvoeding snel gebruiken

Net als borstvoeding wil je de flesvoeding snel na bereiding geven. De borstvoeding is natuurlijk de meest verse voeding die je kindje zich kan wensen. Om daar met flesvoeding een zo vergelijkbaar mogelijke situatie te creëren, adviseren we om klaargemaakte flesvoeding binnen maximaal één uur na de bereiding te geven. Als je reeds klaargemaakte flesvoeding langer bewaart, kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en dit kan slecht zijn voor je baby. Gooi daarom ook na het voeden altijd de restjes voeding weg en zorg dat je het flesje nauwkeurig schoonmaakt.

Flesvoeding en wettelijke regels

Om zeker te zijn dat je kindje alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, is de samenstelling van fles voeding bij wet in detail vastgelegd. Er is strikte wet- en regelgeving over de minimale samenstelling. Daarnaast mogen fabrikanten ook additionele goedgekeurde, veilige ingrediënten toevoegen. Goedgekeurd, waarmee de veiligheid en voordelen van deze ingrediënten zijn aangetoond maar het hier niet over verplichte ingrediënten gaat. Leveranciers mogen zelf een keuze maken of deze ingrediënten wel of niet worden toegevoegd aan de flesvoeding. Zo kiest Neolac biologische flesvoeding ervoor om additionele (biologische) ingrediënten in haar flesvoeding toe te voegen: DHA & AA (Omega 3 & 6 vetzuren) en GOS (voedingsvezels).

flesvoeding

Flesvoeding en extra vitamines

Volgens hetVoedingscentrum heeft je kindje vanaf de geboorte vitamine K en D nodig omdat de darmen van je kindje nog niet in staat zijn om vlak na de geboorte deze vitamines aan te maken. De darmen van je baby zijn zo vlak na de geboorte nog niet in staat om vitamine K aan te maken, dat is pas na ongeveer 12 weken. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten. Tot 4 jaar lopen kinderen een groter risico op een tekort aan vitamine D.

Als je borstvoeding geeft moet je je kindje zowel vitamine K als vitamine D geven. Bij het geven van volledige flesvoeding (minimaal 500 milliliter), hoef je je kindje geen extra vitamine K te geven. Flesvoeding bevat namelijk al voldoende van deze vitamine. Extra vitamine D is dan wel nodig. Volgens het RIVM hoef je niet bang te zijn dat je kindje te veel vitamine D binnen krijgt. Vitamine D kun je geven aan de hand van druppels die je toe kunt voegen aan de flesvoeding, op de verpakking staat de aanbevolen dosering voor jouw baby.

Flesvoeding: Nederlands en biologisch

Biologische babyvoeding moet voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan. Er zijn strenge eisen ten aanzien van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest en het dierenwelzijn. Is biologisch dan ook echt gezonder? Als basis van flesvoeding worden de natuurlijk nutritionele waarden van melk uitgebreid vastgesteld om te bepalen hoeveel van elk ingrediënt nog moet worden toegevoegd om een volwaardige flesvoeding te creëren. Daarmee behoeft de basis van biologische melk mogelijk minder toevoegingen. De melk die bij biologische bedrijven wordt gebruikt moet 100% biologisch zijn. Een belangrijke voorwaarde om een biologisch keurmerk te krijgen, is het feit dat de koeien minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur of meer in de wei grazen.

De koeien die de biologische melk voor Neolac produceren grazen minimaal 200 dagen per jaar lekker buiten. Neolac maakt alleen maar gebruik van de melk van Nederlandse koeien, waarbij duurzaamheid een belangrijk punt is in het productieproces.

 

De biologische babyvoeding van Neolac is in Nederland o.a. te koop in de webshop, bij de Etos filialen en bij de Ekoplaza filialen.

 

| Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Neolac |

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *