Waarom zuivel goed voor jou en je kind is

zuivelproducten

Vanaf het moment dat je jouw baby bijvoeding gaat geven, wordt er aangeraden om zuivelproducten als melk en yoghurt toe te voegen aan het dagelijkse eetpatroon. Naast melk en yoghurt, worden alle producten gemaakt uit rauwe melk (uitgescheiden door de melkklieren van zoogdieren) verstaan onder zuivelproducten. Ook voor de gezondheid van volwassenen is het goed om regelmatig zuivel te nuttigen. Maar waarom is het nou zo gezond?

over zuivelproducten

Zuivelproducten bevatten relatief weinig calorieën en daarnaast leveren ze jouw lichaam belangrijke voedingsstoffen. Ze hebben een hoge nutriëntendichtheid, wat betekent dat ze veel vitamines, eiwitten en mineralen leveren zonder het gebruik van veel energie. Zeker voor kinderen tot en met acht jaar is het belangrijk veel magere en halfvolle zuivel te nuttigen voor de opname van kalium, fosfor, calcium, vitamine A, B2 en B12. Deze mineralen en vitamines zijn heel belangrijk voor de gezondheid aangezien ze bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende punten:

– Kalium en calcium zijn goed voor de spieren.

– Fosfor en calcium ondersteunen de ontwikkeling van de botten en het gebit.

– Vitamine A is belangrijk voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem.

– Vitaminen B2, B12 en kalium dragen bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.

elke dag zuivel

Er wordt door het voedingscentrum aangeraden om kinderen vanaf een jaar elke dag een zuivelproduct te geven en dan het liefst een magere of halfvolle variant. Voor die tijd hebben baby’s genoeg aan borst- of kunstvoeding. Gemiddeld wordt rond de acht maanden voor het eerst een beetje zuivel geïntroduceerd. 

In de Schijf van Vijf staat zuivel ook nog steeds genoemd als een belangrijk voedingsmiddel. Het is dus niet alleen belangrijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen om geregeld zuivelproducten te nuttigen. Zuivel bestaat natuurlijk niet alleen uit melk, hierbij kan je ook denken aan yoghurt, kaas een boter. Er zijn natuurlijk diverse zuivel recepten online te vinden. Handig als je er niet van houdt om elke dag een glas melk te drinken. Begin de dag eens met een schaal yoghurt met daarin verschillende stukjes fruit en granola. Door zuivel recepten te gebruiken, kan je het aantrekkelijker maken voor kinderen om zuivel te drinken of eten.

lees ook eens: een baby, zo voorkom je onnodige stress

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *