Wanneer je lijnzaad kunt gebruiken bij de voeding

lijnzaad

Voor zowel volwassenen als kinderen is obstipatie een groot probleem. Het komt veel voor en de reden is lang niet altijd duidelijk. Wel weten we hoe het op te lossen is: er zijn diverse middeltjes die prima werken. Maar lang niet elk middel is goed voor je darmen. Er zijn bijvoorbeeld laxerende middelen die de darmen lui maken. Daardoor kun je later in de problemen komen en wordt de obstipatie alleen maar erger. Lijnzaad heeft dat nadeel niet en het werkt prima voor zowel volwassenen als (kleine) kinderen.

Obstipatie of verstopping bij kinderen

Obstipatie ofwel darmverstopping komt heel veel voor. Vooral bij kleine kinderen veroorzaakt dit problemen. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld een anaal fissuur, een klein scheurtje in de anus. Telkens als de ontlasting erlangs moet, is dat pijnlijk. Het gevolg is dat je kind onbewust de ontlasting zo lang mogelijk gaat ophouden. Zo wordt het probleem alleen maar verder versterkt. Je kunt het scheurtje soms zien bij het verschonen van je kind, maar meestal is het lastig te zien. Je merkt het wel aan de symptomen: vaak heeft je kind harde, droge ontlasting. Bovendien kost het veel moeite om te poepen en zal je kind vaak (hard) huilen wanneer dit pijnlijk is.

Oorzaken en oplossingen voor dit probleem

De meest voorkomende oorzaak voor obstipatie problemen is een combinatie van twee dingen: er zitten te weinig vezels in de voeding en het kind drinkt te weinig. Daardoor krijgen de darmen moeite om het voedsel te verwerken en zal de ontlasting sneller droog en hard worden. De oplossing lijkt eenvoudig: je kind meer vezels laten eten en meer laten drinken. In de praktijk blijkt dit erg lastig. Volkoren pasta, volkoren brood en zilvervliesrijst bevatten meer vezels dan hun witte tegenhangers. Maar verder krijg je vooral veel vezels binnen via fruit en groente. Vooral kleine kinderen kunnen erg kieskeurige eters zijn, waardoor het moeilijk wordt om ze meer groente en/of fruit te laten eten. Ook meer drinken kan lastig zijn.

Het gebruik van lijnzaad bij de voeding

Je kunt het beste gebruik maken van natuurlijke producten om obstipatie tegen te gaan. Gebroken lijnzaad is zo’n middel. Het bestaat bijna helemaal uit vezels die niet door het lichaam worden opgenomen. In plaats daarvan blijven ze in de darmen, waar ze zich vol vocht zuigen. Zo blijft de ontlasting zacht en hebben de darmen het makkelijker. Gebroken lijnzaad doet dit over het algemeen beter dan heel lijnzaad. Een voordeel hiervan is dat je het gemakkelijk in de pap kunt doen, bijvoorbeeld in yoghurt of vla. Zo krijgt je kind ongemerkt toch voldoende vezels binnen.

Tips voor het gebruik van lijnzaad

Het is goed om van tevoren al te weten hoe lijnzaad nu eigenlijk werkt. Ook moet je weten hoe je het het beste kunt gebruiken. Gebruik je het namelijk verkeerd, dan kan het de obstipatie juist verergeren! Dit zijn praktische tips voor het gebruik van lijnzaad:

  • Begin met een klein beetje, bijvoorbeeld ½ eetlepel. Doe dit een week. Weinig resultaat? Doe dan iets meer. Dat is beter dan in een keer (te)veel te gebruiken.
  • Laat je kind veel drinken bij het gebruik van lijnzaad. Als er te weinig vocht beschikbaar is, wordt de ontlasting door de lijnzaad juist droger en harder.
  • Gaat het beter met de ontlasting? Blijf het gebruik van lijnzaad dan op hetzelfde niveau minstens 2-3 maanden volhouden. Een anaal fissuur heeft namelijk lang de tijd nodig om te herstellen. Daarna kun je langzaam gaan afbouwen.
  • Lijnzaad is (in kleine hoeveelheden uiteraard) geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden.

Lijnzaad is een goed, betrouwbaar en natuurlijk middel om de ontlasting zacht en soepel te houden. Het is beter en gezonder dan de zakjes kunstmatige vezels die je kunt kopen. Omdat lijnzaad familie is van de granen, zijn de darmen er meestal snel aan gewend. Zo is het gemakkelijker om de ontlasting zacht te houden, zodat je kind zich al snel weer een stuk beter zal voelen.

Lees ook: lekker tuinieren met je kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *