Kunnen peuters kiezen??

peuter kiezen

Kan je peuter kiezen, wat denk jij?

Een voorbeeld

“Wat wil je” zegt de moeder tegen de peuter. We kunnen niet langs die berg sneeuw, dan moeten we heel ver lopen. Wat wil je??’”

De peuter kijkt haar zwijgend aan. Arme moeder, arme peuter…

Een peuter kan wel kiezen, maar tussen twee dingen. Niet zomaar in het wilde weg.
Eigenlijk weet je dat als moeder ook wel. Je weet toch hoe dol je kind is op voorspelbaarheid? Waarom willen ze anders hetzelfde filmpje driehonderd keer zien? En hetzelfde verhaaltje duizend keer horen? Fijn lekker voorspelbaar. Maar onvoorspelbaarheid, kijk daar houden peuters dus echt niet van.
Dus als je als moeder vraagt: wat wil je?? Dan vraag je eigenlijk iets heel engs. Iets waarvan niet te voorspellen is hoe het zal gaan….

zo laat je een peuter kiezen

De moeder in het voorbeeld had beter kunnen zeggen: als we langs deze berg sneeuw moeten, moeten we heel ver lopen. We kunnen ook omdraaien en terug gaan. Wat wil je?

Als ik die moeder was geweest, had ik helemaal niks gevraagd. Ik had gezegd: “he bah, wat een nare berg sneeuw, kom we gaan fijn naar huis. Thee drinken”. Dan was het vast ook goed geweest…

peuter kiezen

Hou het overzichtelijk

Goed, even terug naar het onderwerp: peuters kunnen dus best kiezen, zolang jij het overzichtelijk houdt!
Ik maakte bijvoorbeeld de fout om regelmatig tegen zoonlief toen hij een jaar of drie was te zeggen: “wat zullen we voor groenten eten?” Onveranderlijk zei hij dan: “komkommer er tomaten”
Je begrijpt dat ik dacht dat hij dat dan wel heel lekker zou vinden. Tot bij mij het kwartje viel: lekker vertrouwd, lekker voorspelbaar. Mama vraagt welke groenten, ik zeg komkommer en tomaten. Fijn voorspelbaar.
Dus niet bij de slager zeggen: “welke worst zullen we nemen?” Maar:  “zullen we smeerworst of salami kopen?” En als je peuter dan de rosbief aanwijst, zeg jij “nee, die is te duur”

In de zomer zie ik ouders vaak bij een ijskar staan. De kinderen hangen er omheen. “Ik wil die, nee ik wil die!! Mama als hij een Magnum mag, mag ik dat ook!!!!” Heel makkelijk te voorkomen zulke situaties. Ik wees drie ijsjes aan ( als ik een gulle bui had vijf ) en daar kon uitgekozen worden.

Werkte als een tierelier. Nooit gezeur.

Vertel eens: hoe laat jij je peuter kiezen?

1 antwoord
  1. Linda Aarts zegt:

    Ze zijn bij mij geen peuter meer, maar ik laat ze nog steeds kiezen. “Of je zet die tablet NU uit, of je kijkt morgen de hele dag geen tablet!” Ik hou er nogal van om mezelf te straffen… 😉 Maar serieus, die keuzes werken ook goed bij oudere kinderen. Bovendien geef je ze toch een beetje macht, en dat vinden ze prachtig 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *