Als je kind de reeksen fase heeft.

reeksen fase

Ken je dat ? De reeksen fase ? Je kan je dreumes er druk mee bezig zijn.

Dat is zo’n bui waarbij je kind alles keurig netjes gaat sorteren. Nou ja, ho wacht even, niet in zijn kamer natuurlijk. Gewoon fijn in de huiskamer, op de tafel waar gegeten moet worden. Mooie stapeltjes van zeer waardevolle zaken als kastanjes en eikeltjes. Of vouwblaadjes.
Ze kunnen het al op heel jonge leeftijd hebben zo’n reeksen fase.
Al met anderhalf kun je ze zien stapelen, dingen in en bepaalde volgorde leggen. Voorwerpen van de ene kant naar de andere kant slepen, en weer terug natuurlijk. Uren kan een dreumes daarmee zoet zijn.

Als kinderen ouder worden, kunnen ze op hun kamertje hele verzamelingen aanleggen. Echt waar een kleuter van vijf kan zich ontwikkelen tot een ware museumdirecteur

Meestal is dat wel over als ze zo ongeveer 7 jaar zijn. Dan wordt hun kamer gewoon weer een gezellige puinhoop en zijn die belangrijke verzamelingen vergeten…Hoewel…er zij ook kids die hun verzamelingen blijven koesteren.

Waarom kunnen kinderen zo’n reeksen fase hebben ?

Als je de socioloog Baudrillard moet geloven is dat omdat verzamelen en ordenen de meest basale manier is voor kinderen om controle uit te oefenen op hun omgeving. Dit moet hier en dat moet daar! O help, heb je nu een dictator-in-de-dop door de box kruipen?

Wees maan niet bang. Psychologen hebben het verschijnsel verzamelaar ook onderzocht en zeggen dat mensen die openstaan voor nieuwe dingen, die een bepaalde mate van speurzin hebben en nieuwsgierig zijn, de beste verzamelaars zijn. Oke, het is ook handig als  je een beetje hebzuchtig bent…Dus als je kind zich naast al zijn reeksen ook nog eens de volledige koektrommel opeist….Ja dan het oppassen geblazen!

Onzin natuurlijk, je kan als moeder alleen maar genieten als je je dreumes zo heerlijk eigengereid bezig ziet met zijn wereldje te ordenen

11 antwoorden
 1. Pallas zegt:

  Mijn zoontje zit volop in deze fase, met zijn achttien maanden. Heerlijk om te zien. Torens worden opgebouwd, maar ook weer afgestapeld. De blokken gaan in de mand terug, komen er weer uit en de toren wordt opnieuw in elkaar gezet. Het is mij soms een raadsel hoe hij orde aanbrengt in de blokken. Waarom de helft naar links en de andere helft niet? Hij weet het in elk geval precies. Hij is uren bezig en mama? Die kan er uren verwonderd en vertederd naar zitten kijken!

  Beantwoorden
 2. Lodi zegt:

  haha ja hier stenen, bergen stenen worden verzameld, nu nog steeds. Ik leeg ook altijd even de broekzakken voor ze de was in gaan.

  Beantwoorden
 3. allaboutbertina zegt:

  Hahah heel herkenbaar van vroeger. Ik spaarde als kind stenen, heb het echt jaren gedaan tot dat alles weg werd gegooid door de verhuizing.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *