Eenkennig?? waarom kinderen kiekeboe spelen

muziek eenkennigheid

muziek op schoot :  Kiekeboe!

Heb je wel eens nagedacht waarom jonge kinderen kiekeboe spelen?

Vlak na de geboorte heeft je baby nog niet het besef wat van zichzelf is en wat niet. Zo kunnen de eigen handjes je baby’tje laten schrikken. Je baby leert  in het contact met jou en anderen het eigen lichaam kennen. En door het ervaren van alles om hem heen waar alles zich bevindt: o.a. door aanraking, spelen, het ontdekken van speeltjes en rammelaars en… door te luisteren naar jouw stem.

De stem van de moeder en de mensen om moeder heen zijn al bekend van vóór de geboorte. De broer die lekker aan het zingen is, papa die gezellig voorleest, de zus die aan het trommelen is, de stofzuiger, de auto.. Het horen van die bekende stemmen en geluiden geeft de baby het seintje dat ze in de buurt zijn. Maar het zíen is nieuw: Wanneer je uit het zicht bent, ben je voor je baby ook echt weg! Wanneer je het gehoor daarbij inzet -die al veel eerder vertrouwd is- leert je baby dat uit het zicht niet écht weg is.

Zo bouw je het niveau van kiekeboe spelen steeds verder op. Van een heel kort kiekeboe-momentje mét een liedje waarbij je baby je stem hoort, tot kiekeboe spelen met rammelaars (je hoort hem wel maar ziet hem niet) tot kiekeboe spelen waarbij iets echt volledig uit het zicht is én niet hoorbaar!

Langzaam maar zeker leert je baby en later je dreumes erop te vertrouwen dat het weer terugkomt. Peuters kunnen het kiekeboe-moment zelf spelen en al veel langer laten duren: wat is dát spannend! Je verstoppen onder de handdoek en dan weer gewoon tevoorschijn komen: …kiekeboe!
Zeker wanneer je kind last heeft van eenkennigheid is het goed om extra veel kiekeboe te spelen. Het is niet alleen leuk, maar dus ook ontzettend nuttig! En vooral: nóg een keer!
Met het kiekeboeliedje “Ladadie, Ladada” sluit je daarbij ook nog eens aan op de spraakontwikkeling van de allerjongste kinderen, waardoor ze vóór hun eerste jaar al uitgedaagd worden om stukjes mee te zingen! Veel plezier!

lees ook van Juf Felice: lente kriebels
Juf Félice

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *