Evelien Verbaan, schrijfster

Evelien Verbaan

Intervieuw met Evelien Verbaan, schrijfster van Flip de Muis

Flip de muis

Evelien Verbaan is 30, moeder van een 4-jarige dochter en een zoon van 18 maanden.
Sst, niet verder vertellen, maar eigenlijk is Flip deel 1 van een serie van 5….
En die 5 delen zijn al af.

Toen ze aan het schrijven was, zat zij – als elke schrijfster – met het gevoel : is het wel goed genoeg, vinden kinderen dit wel leuk….
En met die vraag in haar achterhoofd ging ze op zoek naar een uitgever. Die vonden het zeker wel leuk, maar Evelien merkte dat ze dan haar ¨kind¨ helemaal uit handen moest geven, zoals ze zei : dan ben je wel je boek kwijt. En dat zat haar niet lekker…

Het was uiteindelijk haar man die de knoop doorhakte met de woorden : durf je droom waar te maken, ik geloof in je. En zo maakten ze wat geld vrij om het boek helemaal in eigen beheer uit te geven.

Hoe kwam Evelien Verbaan tot schrijven?

Evelien schrijft eigenlijk al haar hele leven: als kind al schreef ze problemen van zich af: ze schreef een brief of een verhaaltje: dat ging in een schoenendoos boven op de kast. En dat hielp. Dan was ze het kwijt.
Tijdens haar eerste zwangerschapsverlof begon ze zich behoorlijk te vervelen. De baby kwam en was schattig en…zoet. Nog meer vrije tijd dus. En zo ontstonden de verhaaltjes van Flip.

Waarom Flip?

Waarom Flip, Flip is? Eigenlijk heeft Evelien Verbaan geen idee, ze heeft niet eens zoveel met muizen en had vroeger ook zeker geen muizen of ratjes als huisdier. Flip is eigenlijk gewoon een jongetje. Maar raar genoeg ging schrijven over een muis in het bos, gemakkelijker dan een jongetje in het bos.
Maar als de vraag komt waarom Flip een muis is en geen beer, wordt meer duidelijk over de keuze voor een muis.
Een muis staat dichter bij een baby: bij je kind denk je soms: ik kan je wel opeten, en dat kan je bij een muisje ook denken. Maar niet bij een beer.

Bij het maken van het boek was het vinden van een tekenaar niet eenvoudig. Evelien begon met tekenaars te benaderen die ze via internet vond. Maar die waren zo duur: dat ging het niet worden. Op aanraden van haar broer , die zelf die opleiding had gevolgd, ging ze met haar vraag naar een grafisch lyceum.
Ze vroeg aan allerlei mensen daar : studenten, maar ook docenten: wil je een muis voor me tekenen? En de meeste wilden dat best,maar niemand tekende Flip…..
Ze besloot het maar even te laten rusten, het was natuurlijk echt problematisch: zonder tekenaar geen boek.
En toen , in een heldere bui benaderde ze de man die graffity op de muren van de babykamer van haar zoontje had aangebracht. En Ja!! die bracht haar in contact met Mark Tijn en die tekende Flip! Zonder aarzelen en direct en helemaal zo als hij moest zijn
We zullen vast nog wel meer vanEvelien horen, je kunt haar in ieder geavl volgen op haar facebookpagina

Felice

lees ook : Mama Magazine

Evelien Verbaan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *