Wat ik wil…., ik weet het niet

versje

Op facebook circuleert al een tijdje een versje met deze titel en het wordt massaal gedeeld.
Het spreekt moeders kennelijk enorm aan.

De strekking van het gedicht is dat de moeder zegt tegen de buitenwereld: ik wil een kind dat gelukkig is, en als jij me dan een slappe moeder vindt, jouw probleem.
In de  derde strofe laat het kind weten, zo veel van de moeder te houden.
In de laatste strofe antwoordt de moeder: dat ze wil dat het kind van zichzelf houdt, en dat zij in ieder geval onvoorwaardelijk van het kind houdt.

aan de ene kant snap ik het versje wel

Aan de ene kant snap ik de populariteit van dit versje: je wil als moeder niets liever dan dat je kind van jezelf houdt. En geloof me lieve mede-moeders, dat verlangen blijf je houden, ook als ze al lang en breed volwassen zijn.
En natuurlijk houden wij moeders onvoorwaardelijk van onze kinderen. Maar laten we eerlijk zijn: niet 24 uur per dag non-stop.

Zou ik – vraag ik me soms wel eens af – nog steeds onvoorwaardelijk van mijn kind houden, wanneer het een moord gepleegd had??
Ik zou er onvoorwaardelijk voor zorgen….maar mijn liefde zou beslist een knauw krijgen, dat verzeker ik je.
Dus: dit deel van het gedicht begrijp ik goed.

maar aan de andere kant….

  Aan de andere kant krijg ik echt de kriebels van dit versje….
Die kriebels zitten in zinnen als:” dat mijn kind zich durft te uiten en het spijt me dat hij daardoor soms loopt te schreeuwen buiten… “

En dan denk ik aan al die schreeuwende en krijsende kinderen, die over een terras rennen, waar je helemaal niks van mag zeggen. Zelfs niet als je je vriendin ( die net een vette roddel aan het vertellen was) niet meer kan verstaan. Want dan kan je een snauw krijgen, van die moeder…( ook dit is ervaring ). Ik hoef niet met meer voorbeelden te komen he, we kennen ze allemaal: in het winkelcentrum, de trein of op de verjaardag van opa en oma…

Er is he-le-maal niks mis mee, dat je kind zich uit. Maar moet dat schreeuwend? En als het schreeuwend moet, is er dan niet misschien een voor alle partijen prettiger manier te vinden?
Of ben ik gewoon een ouwe zeur aan het worden?

lees ook eens het belang van liedjes en spelletjes

9 antwoorden
 1. lodi zegt:

  haha nee hoor, w at mij betreft niet. Ik kan me ook ergeren aan kinderen die schreeuwen in openbare gelegenheden, vooral omdat ik mijn kinderen leer rustig te zijn als we in een openbare rumei zijn, omdat ik niet wild at ze anderen ten laste zijn en dat onvoorwaardelijk houden van, ik denk at je dat ook altijd blijft doen, maar zoals je zegt, het kan zeker een knauw krijgen.

  Beantwoorden
 2. nicole orriens zegt:

  Aargh, ik struikel ook over de strekking dat het oké is om je kind maar te laten schreeuwen omdat het zich moet kunnen uiten. Vreselijk. Alles goed en wel, maar kinderen moeten ook leren rekening te houden met anderen. En niet alleen met zichzelf.

  Beantwoorden
 3. An zegt:

  Ik herinner me een keer dat ik ook een snauw kreeg van een vriendin. Haar dochter was aan het krijsen en ik had gewoon een sussende opmerking gemaakt. ‘Mijn kind, mooi kind’ zeggen ze in België.

  Beantwoorden
 4. Stefaan De Winter zegt:

  Ik vind het vreselijk als een kind irritant begint te schreeuwen in het openbaar! Ik wil dit niet en laat het ook niet toe van neefjes. Ik snap ook niet dat ouders zo over hun laten lopen door hun kinderen tegenwoordig ze mogen alles!

  Beantwoorden
 5. Mandy zegt:

  Volgens mij ben je helemaal geen ouwe zeur. Ben het best wel met je eens. Ieder zn eigen ding maar het zou niet mijn manier zijn

  Beantwoorden
 6. Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik vind zeker dat kinderen buiten in een speeltuin mogen dollen en herrie maken. Maar zit je op een terras of ben je in een museum etc dan vind ik ook dat je het kind mag zeggen dat het wat zachter moet doen ook dat hoort bij de opvoeding.

  Beantwoorden
 7. Linda Aarts zegt:

  Ik ken het liedje niet, maar als ik zo de blog en comments lees krijg ik wel de strekking mee. Onvoorwaardelijk houden van betekent niet dat je alles maar klakkeloos moet accepteren. Ik heb wel eens tegen mijn kinderen gezegd: Ik hou altijd van je, maar ik vind je niet altijd even leuk 😉

  Beantwoorden
 8. Cynthia zegt:

  Hahaha nee hoor je bent geen oude zeur. Ik denk dat onvoorwaardelijke liefde en consequent zijn naar je kind elkaar niet in de weg hoeven te zitten. Juist omdat ik zoveel van mijn dochter houd vind ik het belangrijk dat ze ook leert om rekening te houden met haar omgeving.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *