Straf moet passen bij de zonde….

Straf moet passen bij de zonde

In de krant en op het journaal, zag ik het plan van de politie om jongeren die met illegaal vuurwerk naar de politie gooien een meldplicht op te leggen. Dat houdt in dat ze zich op een bepaald tijdstip moeten melden en dan daar een paar uurtjes moeten blijven.Natuurlijk is die meldplicht op oudejaarsavond.Dan missen ze de pret en de politie heeft geen last van ze. Een mooie win-win. Ik vind het behalve bovengenoemde voordelen nog een heel mooi systeem. Het is een straf die bij het misdrijf past.

En naar mijn mening helpt dat.

Een uurtje nablijven als straf

Ik heb heel lang op een middelbare school voor de klas gestaan en het heeft mij altijd verbaasd dat de directie meende dat met een uurtje nablijven en het schoolplein vegen, de orde wel gehandhaafd kon blijven…Wat heeft het schoolplein vegen te maken met huiswerk niet maken?? Wat heeft een uurtje in de kantine hangen te maken met de grote mond die jij een lerares gaf?
Niets !! helemaal NIETS.
En wat leert een kind van zo’n straf? Juist. NIETS.

Maakt een kind geen huiswerk ? Dan leer hij niks. Dan helpt het wellicht om een hoofdstukje over te schrijven….Gaf een leerling een docent een grote mond? Ga terug naar de klas en bied je excuses aan. Ja IN de klas, natuurlijk…

Het doosje smarties

Ooit duwde de 5 jarige Erik mijn 4 jarige dochter van de glijbaan. Onder het motto, als mijn kind dat deed, zou ik het ook willen weten, melde ik het incidentje bij de ouders. Het was een kort en vriendelijk gesprekje. Maar twee uur later ging de bel: een snikkende Erik op de stoep. Zijn doosje Smarties van die dag, gingen naar mijn dochter…

Dat bedoel ik dus! Dus lieve mede-moeders, hou op met telefoons of zakgeld inhouden. Bedenk straf die past bij de zonde…Veel leuker ! En voor de koters veel onvoorspelbaarder…En geloof mij veel effectiever.
Grote mond naar je moeder? Dan moet je iets aardigs terug doen. ( de afwas, de boodschappen, stofzuigen ) Je zusje /broertje pesten? Geef hem eens snel iets van jouw speelgoed te leen.
Je kleren niet in de wasmand? Da’s nou jammer, dan zijn er dus ook geen schone.
Wanneer je even nadenkt, zijn de mogelijkheden legio. Maak er een win-win van !

lees ook eens: over straf geven

15 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Precies een straf ( al vind ik dat een naar woord) passend bij wat er is gebeurd en niet iets pakken wat niet bij de ‘zonde’ hoort want dan is het ook niet duidelijk wat er nu aan de hand is.

  Beantwoorden
 2. blog voor mannen zegt:

  Goed om lezen, bij ons is het standaard dreigen met de Playstation een dag weg te nemen… Probleem is dat het er nooit van komt en dat ze dan alle twee gesstraft zijn ip enkel degen die ‘stout’ geweest is.

  Beantwoorden
 3. Maaike | Travelbliss zegt:

  Daar ben ik het helemaal mee eens! Gelukkig heb ik die periode achter me en worden de kinderen niet alleen ouder maar ook een stuk wijzer 😉

  Beantwoorden
 4. Julie zegt:

  Ik ben ook voorstander van een straf die past bij hetgene wat misgegaan is. Daar leer je veel meer uit! Of wat dacht je van mensen die gepakt zijn met dronken rijden, een werkstraf laten uitvoeren in een revalidatiecentrum bij de slachtoffers van roekeloos rijgedrag?! 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *