Hoe ga je om met boosheid bij een kind

boosheid

Je hebt boosheid en boosheid en naturlijk, boosheid. Daarmee bedoel ik te zeggen dat de ene boze bui de andere niet is…

Dat heb je natuurlijk zelf ook al lang gemerkt. Je oudste wordt bijvoorbeeld veel bozer dan je jongste, het kind van de buren lijkt iedere dag wel een driftbui te krijgen. Het ene kind schopt en slaat, een ander gaat heel hard huilen..

Het is goed je te bedenken dat achter die verschillende vormen van boosheid ook verschillende redenen kunnen liggen en pas als je de reden achter gedrag weet, kan je er effectief iets aan doen.

Boosheid van baby tot (bijna)puber.

Ik denk dat alle moeders van wat grotere kinderen zich onmiddellijk kunnen herkennen in de uitspraak: ‘toen ze wat ouder werden ging het beter’. En dat is heel logisch. De bron van veel woede-uitbarstingen is frustratie (kijk maar even naar jezelf) en hoe beter je kan praten, hoe makkelijker je die boosheid kan uiten…
Maar het duurt dus ongeveer 5 jaar voor je kind dat niveau  heeft.

driftige dreumes

Van nul tot 5 jaar.

Je kind kan niet vertellen wat er is, ze hebben er gewoon de woorden niet voor. Dus ze laten vertellen waarom ze boos zijn, gaat niet werken.
vergis je niet, maar op deze leeftijd leg je de basis voor hoe je kind op latere leeftijd met boosheid om gaat. Best lastig wanneer je nog  geen goed gesprek met ze kan voeren?

Wat kan je wel?

Een baby kan je wiegen en er zachtjes voor zingen (nadat je zaken als honger en een vieze luier hebt gecontroleerd)
Een peuter kan je ook op schoot nemen, bij mijn driftig dochtertje hielp dat vaak het beste. Je kan ze ook even afleiden. Je kan ook voordoen. Als een peuter in haar boosheid jou of een ander slaat, doe je voor dat je beter kan stamvoeten. Dus…je mag wel boos zijn, maar je mag niet slaan. Wel stampen!

Van 5 tot 12 jaar

Hoe ouder je kind wordt, hoe beter het zich zal kunnen uitdrukken en hoe beter jij met je kind kan praten. Neem je kind altijd serieus, ook al ben je boos. Vraag altijd naar het verhaal van je kind.
Denk erom: je kind serieus nemen, is iets heel anders dan je kind gelijk geven!
Wanneer een kind het gevoel krijgt dat er niet echt naar hem geluisterd wordt, wordt de boosheid alleen maar erger.
Je kind begrijpt het verrassend goed wanneer je zegt: “ik begrijp dat je kwaad werd omdat, maar dat betekent niet dat ik het goed vind dat je…”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *