Een kind met een handleiding: drie tips voor ouders

, ,

Hoewel het heerlijk is om kinderen te hebben, kan jouw kind ook ontzettend veel kopzorgen geven. Heeft jouw kind een handleiding? Is het snel boos of verdrietig? Heeft het moeite met vriendjes maken of gaat het niet zo lekker op school? Dit zijn een aantal tips voor ouders met kinderen met een handleiding.

Zoek hulp

Red je het nog allemaal zelf, of is hulp toch echt wel op z’n plaats? Ook voor het kind zelf is het fijn om op tijd hulp te zoeken. Ga eens in gesprek met de leerkrachten op school. Maak een afspraak met de huisarts om te kijken wat de opties zijn. Misschien is er sprake van een vorm van neurodiversiteit als ADHD of autisme. In sommige gevallen kan ambulante begeleiding een uitkomst zijn.

Aandacht voor de broer of zus

Als er flinke problemen zijn met één kind, kan dat best taai zijn voor eventuele broers of zussen. Het is ontzettend belangrijk om deze niet te vergeten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door taken te verdelen tussen beide ouders. Is jouw kind vaak lastig tijdens het eten? Geef één ouder de taak om daarmee bezig te zijn, terwijl de andere ouder met de andere kinderen kan praten. Ga ook regelmatig wat leuks ondernemen met de andere kinderen en geef ze het gevoel dat het nog steeds ook om hen draait. Kies bijvoorbeeld voor een leuke djembe workshop of ga een weekendje naar zee. Aan het strand kun je ook van alles doen, zoals beachvolley. De vitamine D zal ook al veel doen.

Koppel het kind los van de problematiek

Als jouw kind veel somber of boos is kan het soms moeilijk zijn om hem of haar niet constant op de vingers te tikken of te zien als louter een bron van problemen. Probeer jouw kind los te koppelen van de problematiek. Je hebt een kind waar je zielsveel van houdt en jouw kind heeft een probleem, een duiveltje kun je het noemen. Daaronder zit waarschijnlijk nog altijd een heel lief, grappig en kwetsbaar kind dat je misschien kent uit eerdere jaren. Kijk eens wat je kunt doen om die kant van jouw kind aan te spreken. Begin eens over zijn of haar hobby’s, of ga wat leuks ondernemen samen. Hoe reageert jouw kind daar op? Hoe dan ook, het kan moeilijk zijn om een kind met handleiding te hebben, maar weet dat er genoeg oplossingen zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *