Het leven van een peuterpuber

peuterpuber

Het leven van een peuterpuber gaat niet over rozen. Als mama A zegt wil de peuter B. Maar als mama B zegt, kiest de peuter toch liever voor A. ‘Ik ben twee en ik zeg nee’ is de welbekende fase waar mijn eigen peuter nu midden in zit. Hij ontwikkelt zijn eigen ‘ik’ en krijgt een eigen mening over wat hij wel en niet leuk vindt.

Het brein van de peuterpuber

Soms zou ik willen dat ik even in het hoofd van mijn peuterpuber kon kijken, om hem beter te begrijpen. Zijn brein maakt momenteel overuren. Bijna iedere dag leert hij weer nieuwe woorden of vaardigheden.
Daarom is herhaling voor een peuter heel fijn. Ze lezen graag hetzelfde boekje, doen hetzelfde spelletje of kijken vaak hetzelfde filmpje. Ook een vaste volgorde in handelingen vinden de meeste peuters fijn.
Maar soms heeft mijn peuter een ander plan dan dat ik van tevoren heb.
De ene dag wil hij zelf zijn schoenen aan doen, maar als ik de volgende dag zeg dat hij zelf zijn schoenen mag aandoen, wil hij dat ik hem help.
En de ene dag klimt hij met gemak zelf in de auto en de volgende dag, moet ik hem er in tillen.
De ene week eet hij zijn bord met sperziebonen helemaal leeg en de week erna wil hij niet eens een sperzieboon proeven. “Nee vind je lekker”.
Snap jij het nog? Ik af en toe niet meer. Dat is niet altijd makkelijk en zorgt voor best wel wat strijd soms. Niet zo heel gezellig, maar het hoort er toch een beetje bij als je een peuterpuber in huis hebt.
Jij dacht dat je je kind een beetje had leren kennen in de afgelopen twee jaar, maar hij ontdekt nu zichzelf.

Geduld

Geduld is het sleutelwoord, wat betreft om gaan met je peuterpuber?
Neem de tijd om hem de kans te geven dingen zelf te doen. En geef hem de ruimte.
Wat bij mijn peuter ook goed werkt, is hem de keuze te geven. “Wil je zelf je schoenen aan doen of zal mama je helpen?” of “prik je zelf een hapje op je vork of zal mama het doen?”
Als je spelenderwijs je peuter iets leert, is het een stuk gezelliger, dan wanneer we gehaast even snel wat voor hem uit handen nemen. Je peuterpuber moet het nou eenmaal ook leren om zelf te doen.
Je kunt het ook samen doen, door samen een hapje te nemen. Mama/papa neemt een hapje, dan neem jij ook een hapje.
Herhaling en kopiëren is waar de peuter heel veel van leert.
Het werkt natuurlijk niet altijd, maar er is iets minder ruimte om de vraag met ‘nee’ te beantwoorden en dat houdt het vaak wel gezelliger op een dag.
Een peuter heeft nou eenmaal een stuk minder geduld dan jij zelf. Dus geef hem de ruimte om iets te leren of ontdekken.

Wat is jouw gouden tip voor omgaan met je peuterpuber?

lees van mama Jezz ook eens: eten wat er op tafel staat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *