Het peuterbrein : het opslaan van herinneringen

samenhangende herrineringen van peuters

Over samenhangende herinneringen van peuters

Deze week is ontdekt dat kinderen vanaf twee jaar de hippocampus op dezeflde manier actief is als bij vowassenen. Dat wil zeggen: als een mens iets goed herrinert, is de activiteit in de hippocampus groter, dan wanneer de herinering vaag is.
Dat hebben ze via fMRI scans ontdekt.
Nou zal je zeggen : nou en??

Nou …nu staat vast dat rond het tweede levensjaar van de mens het eposodisch geheugen ontstaat. Dat is het deel van het geheugen waar we samenhangende herineringen aan persoonlijke gebeurtenissen opslaan.
We hebben dus al van heel jonge leeftijd samenhangende herineringen.

Onderzoek naar samenhangende herineringen van peuters

Het was geen eenvoudige opgave om dit uit te zoeken. Het begint er al mee, dat een fMRI-scan een heleboel lawaai maakt, dat vinden peuters eng. Bovendien moet je in zo’n scan stil liggen. Hoe doe je dat zonder de koters vast te binden?
De onderzoekers waren heel slim: ze onerzochten de peuters in hun slaap. Een paar dagen voor de test kregen ze al geluidsopname te horen die erg lijken op de geluiden van de scan. Zo konden ze wennen. Dat bleek goed te werken.
Hoe zag de test eruit: De kinderen mochten drie keer spelen in 2 verschillende kamers, iedere kamer had haar eigen knuffel ( een beer of een hond ) Iedere kamer had ook een eigen song. Om er geheid zeker van te zijn, dat de kinderen die song niet kenden, was er voor gekozen Afrikaanse liedjes te laten horen.

Het liedje en de knuffel

Na drie keer spelen, kregen de kinderen een liedje te horen en als afleiding ook een heel nieuw liedje.Daarna werd ze gevraagd of ze wisten welk liedje bij welk speelgoedbeest hoorde. Twee derde van de peuters wist de juiste kamer bij het juiste liedje. Twee vijfde ( dat is behoorlijk wat minder ) wist de juiste knuffel bij de juiste song.
Twee dagen later was het tijd voor de grote test. Een aantal kinderen viel af, zij vielen mooi niet in slaap ! In de scan kregen de slapende kinderen bekende en onbekende liedjes te horen. En wat bleek ? de mate van activiteit in vooral de rechter hippocampus hing samen met hoe goed het kind twee dagen eerder de juiste muziek aan de juiste knuffel en kamer had weten te verbinden.

Met andere woorden: de hippocampus, werkte harder bij zakne die ze zich goed herinerden. Net als bij volwassenen…

 

leees ook : het peuterbrein: groot en klein : best wel moeilijk

bron NRC

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *