Het peuterbrein en leren

peuterbrein

kennis van het peuterbrein maakt duidelijk wat een peuter moet en kan leren

Natuurlijk zie je als ouder je kind graag goed leren. En met al die programma’s over hoogbegaafde kinderen die zich zo snel vervelen, ben je misschien wat banger dan moeders vroeger waren, dat je kind hoogbegaafd is en zich verveelt…En moet dat kind niet leren lezen en schrijven??

Moeders vroeger hadden nog nooit van hoogbegaafde kinderen gehoord en zeiden gewoon:”zeur niet en ga spelen”.
Nu hadden moeders van vroeger ook geen enkele kennis van het peuterbrein (dat hebben we pas heel kort) Maar grappig genoeg, is spelen het beste wat een peuter kan doen om zich te ontwikkelen.

Waar is het peuterbrein aan toe?

Wetenschapper ontdekken steeds meer over de werking van het peuterbrein. Heel belangrijk om te onthouden is dat ons brein zich ongeveer tot  ons 23ste/27 ste levenjaar ontwikkelt. Met andere woorden, dat brein is wel even bezig zich te ontwikkelen. Ouders en opvoeders doen er goed aan niks te overhaasten en het (kinder)brein dat te geven waar het op dat moment aan toe is.

Terug naar de peuter.
Het peuterbrein en leren zijn samen zo op de leeftijd van 2-4 jaar heel druk bezig met executieve vaardigheden. Executieve vaardigheden zijn de hogere vaardigheden die een mens nodig heeft om te kunnen leren. Ze worden ook wel dirigent functie genoemd, omdat ze helpen bij het dirigeren van het leren.

Wat zijn executieve functies.

Je moet  nu denken aan het leren van zaken als : concentreren, impulsbeheersing, concentratie, prioriteiten kunnen stellen. Kortom, al die zaken die nodig zijn om te kunnen beginnen met leren…
Daarom worden al deze functies ook wel samengevat onder de term zelfsturing.
Want een peuter die nog geen tel stil kan zitten, alleen maar van haar stoel op springt , is nog niet zo ver dat ze zich kan buigen over cijfers en letters…

Het peuterbrein en leren en….spelen!

Je snapt dat het voor de ontwikkeling van je kind van groot belang is dat ze als peuter die zelfsturing kan ontwikkelen. Dat komt in een volgend stadium het leren lezen en rekenen alleen maar ten goede.
En hoe help je het peuterbrein deze functies te ontwikkelen?
Door spelgestuurd spelen, dat niet gehinderd wordt door druk op prestaties…

Met dank aan wij leren.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *