Het rechtvaardigheidsgevoel van een drie jarige

rechtvaardigheidsgevoel

Het rechtvaardigheidsgevoel van een drie jarige.

Zijn mensen egoïstisch en hebberig? We denken het soms, maar laatst las ik een onderzoek, dat aantoonde dat dat reuze meevalt! Een klein kind heeft al een duidelijk rechtvaardigheidsgevoel, bleek daaruit.
Ik vond het echt een geweldig onderzoeken ik deel de uitkomsten daarvan graag met jullie.

Drie jarigen en eerlijkheid.

Wetenschappers zette een een stel drie en vijfjarigen bij elkaar en lieten zien hoe een pop spullen wegpakte. Daarna  gaven ze de kinderen de kans, dat wat de pop gestolen had, zelf weg te pakken. Dat de kinderen dat deden zal je niet verbazen. Wat boeiend was, was dat de kinderen niet alleen de spullen terug pakten als die van henzelf gestolen waren, maar ook als ze van een tweede pop gestolen waren.  En vooral dat ze vervolgens de spullen terug gaven aan de rechtmatige eigenaar.
Het maakte de kinderen dus niet uit, of zij er zelf beter van werden of een ander: de gestolen spullen moesten terug.  Daar ging het ze om.

Dat wij in onze maatschappij mensen straffen die stelen, dat is geen nieuws. En je zou kunnen zeggen, de kinderen hebben dat gedrag al overgenomen. Maar de kinderen waren helemaal vrij in hun doen en laten, en  en dat is het meest opmerkelijke: ze straften de dief niet.
Ze herstelden de schade die de dief had aangericht!

Even een zijsprongetje: van apen is bekend dat ze profiteurs straffen. Maar dat gebeurt alleen als zijzelf slachtoffer zijn. Dus: aap A steelt een appel van aap B, aap A geeft aap B een oplawaai.
Drie jarige kinderen staan dus in feite al een trapje hoger: zij pakken de appel af en geven die terug aan aap A.
Ik vind het een hoopvol onderzoek!

lees ook: een jokkebrok??

Bron scientas
Three-year-olds help victims of injustice

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *