de juf zegt het…. door sandra brandt

gedrag

We horen van de juf na een dag school dat onze zoon (4) zich brutaal uit naar andere kinderen, zijn gedrag is niet zoal het zou moeten zijn… Dat is ons de laatste dagen thuis gedrag ook opgevallen.

Intentie

Het is makkelijk om alleen naar dit gedrag te kijken en te bedenken wat er tegen te moeten doen. Mooier is om de jongen in relatie met zijn leven van de afgelopen dagen te bekijken en de behoefte achter het gedrag te onderzoeken.

Allereerst ga ik uit van een goede intentie. Ook al doet hij gemeen, brutaal, vervelend tegen ons of anderen, ook al klopt zijn gedrag op dit moment niet, er schuilt een oprecht jongetje onder met een zee aan gevoelens en hormonen zoals iedereen die heeft.

Gedrag en Context

Dan kijk ik naar de afgelopen vijf dagen. Met enige regelmaat zegt hij uit het niets dat hij, vorig jaar overleden, opa Cor zo mist.

Verder zijn papa en mama dit weekend allebei zo ziek geweest dat we niet voor hem en zijn zusje konden zorgen. En nachts sliep mama bij oma omdat ze na een bezoekje aan oma te ziek was om naar huis te rijden. Zoonlief slaapt gewoon thuis en plast sinds tijden zijn bed kletskleddernat.

De volgende dag gaat hij logeren, plast ook daar in z’n bed. De dagen erna wordt hij naar school gebracht door oma, gehaald door de buurvrouw (heeft een nog vol lunchbakje mee terug naar huis), gebracht door de buurman, gehaald door een nog zieke papa die ook niet alles meer hebben kan van hem (heeft een zak met twee natgeplaste broeken mee)… is het vreemd dat dit zijn gedrag beiinvloedt?

Mama ligt continue op bed in het donker en kan zich nog amper om hem bekommeren. Ze laat hem naast haar in slaap vallen ˜s avonds om toch die broodnodige knuffel en warmte te kunnen geven. Die nacht plast hij niet in bed.

Hoe verder

Bij de juf op het schoolplein gaat papa door zijn knieen en vraagt zoonlief: “Waarom deed je zo tegen die andere kinderen?” Zoonlief krijgt een verdrietige blik en antwoordt: ” ik mis opa Cor !”

Behoefte

Deze jongen, onze jongen, is zijn balans kwijt. Mama ligt uitgeschakeld, dat is niet niks voor hem. Hij heeft liefde nodig, knuffels en warmte. Daarnaast duidelijk en rustige reacties op ongewenst gedrag. Keer op keer benoemen welk gedrag wij wel graag zien. En een mooie ketting, een hanger met as van opa Cor zodat hij hem bij zich heeft, dat lijkt hem fijn. Zo bleek na een gesprekje met hem vanavond. Morgen blijft hij een dagje thuis, rust in de tent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *