Je baby in maand 7 (week 25 t/m 28) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 7

De ontwikkeling van je kindje in maand 7 week 25 t/m 28. Nu gebeuren er allemaal allemaal leuke dingen: geluidjes maken en kiekeboe spelen. Tanden krijgen ( nou ja misschien iets minder leuk) en je intuïtie als moeder groeit!

De ontwikkeling van je baby in: week 25

Je baby is misschien al begonnen met sabbelen op vast voedsel, zoals stukjes brood, hoewel sommigen dat pas met 10 maanden doen. Maar als je baby met vast voedsel is begonnen, kun je hem ook leren uit een beker te drinken. Begin met een beker met twee handvaten. Als je ziet dat je baby gefrustreerd raakt, omdat hij niet genoeg te drinken krijgt door het tuitje, haal dan het dekseltje van de beker en leer hem direct uit de beker te drinken.

Herkenning:

Je baby doet nu actief mee met verstop spelletjes. Zet hem én een van zijn favoriete speeltjes op de grond en leg er een doek overheen. Trek de doek weg en zeg: daar is het weer!! En doe dat nog een keer, en nog een keer en nog… Om de pret te verhogen kun je ook wachten tot je baby zelf ontdekt wat er onder die doek zit. Je baby weet nu dat het speeltje onder de doek zit, hij weet dat het duveltje uit het doosje springt, hij weet dat het clowntje met z’n armen en benen zwaait als jij aan het touwtje trekt…. en toch moet hij iedere keer weer vreselijk lachen, als het gebeurt.

Hij kan nu ook verschillende intonaties in stemmen herkennen. En het kan je gebeuren dat hij in huilen uitbarst als hij je ineens hard hoort praten.

Moederlijke intuitie

Moederlijke intuïtie is meer dan een cliché. Het is een machtig wapen dat je helpt je kind groot te brengen. Jij kent je baby het best, niemand kan zo goed als jij beoordelen of er iets in je baby verandert. Benjamin Spock die in 1947 het beroemde boek: “Baby and child care”schreef zei het al: “vertrouw op jezelf, je weet meer dan je denkt.” Dus als jij het gevoel hebt dat er iets niet in orde is met je baby, op welk gebied dan ook, neem die gevoelens dan serieus. Er zijn genoeg ouders die eerder dan een arts de eerste tekenen van een probleem hebben gezien bij hun kindje. Noteer wat je ziet. Wees niet bang een deskundige te raadplegen. En ga door tot je een antwoord op je vragen vindt, dat voor je gevoel klopt.

En heb je je onterecht zorgen gemaakt? Dat doet iedere moeder wel eens. Al doende leer je je eigen signalen te begrijpen.

de ontwikkeling van je baby in maand 7

De ontwikkeling van je baby in: week 26

Je hebt nu je baby waarschijnlijk al een paar keer vertelt dat jouw mobieltje geen speelgoed is, dat de rammelaar er niet is om mee te gooien dat haren van mensen niet zijn om aan te trekken. In deze fase luistert je baby daar nog niet echt naar. Niet om ongehoorzaam te zijn: hij is gewoon nieuwsgierig. Onthoud dat je baby nog niet goed kan onthouden, zelfs niet als je het al tig keer hebt gezegd. Hou het bij een eenvoudig: nee. Haal het object gewoon weg, en leidt je kind af met en ander speeltje.

Waarom zijn kiekeboe en verstop spelletjes zo leuk voor baby’s?

Een kiekeboe spelletje laat je baby iets zien, wat hij nu zo langzamerhand begint te begrijpen: iets wat je niet ziet, kan er nog wel zijn!! Daarom vindt hij dingen die tevoorschijn komen en weer verdwijnen ook zo leuk. Het feit dat je kind begint te begrijpen dat ook als je iets (of iemand) niet ziet, het nog wel ergens is, is een mijlpaal in zijn ontwikkeling: zijn geheugen en zijn vermogen om abstract te denken, beginnen zich te ontwikkelen!!

 De ontwikkeling van je baby in maand 7 en ongelukken

Zelfs als je je kind in een glazen doosje zou stoppen, dan nog zou hij een manier vinden om het glas te breken en zich te snijden. Met andere woorden: ongelukken gebeuren, ondanks het feit dat jij er alles aan doet om ze te voorkomen.

  • verbranden: denk aan zonnebrand! Maar ook lampen, het aansteken van sigaretten, houtkachels, en heet water (theepot!)
  • verwondingen aan het hoofdje door: uit de kinderstoel te vallen, van de trap te vallen, uit een bed te vallen.
  • verslikken in voedsel of iets wat ze in een onbewaakt moment in hun mondje hebben gestopt.
  • verwondingen aan de neus, door te vallen op een harde vloer, tegen dingen aan te lopen.
  • “iets” blijft in het neusje zitten, een klein steentje, een kraaltje, een besje, een doperwt.
  • schrammen, vaak veroorzaakt door nagels, zijn eigen of die van een ander, huisdieren of scherpe objecten.

de ontwikkeling van je baby in maand 7

De ontwikkeling van je baby in: week 27

Tandjes

Tanden krijgen kan al beginnen met 3 maanden, maar net zo makkelijk met 12 maanden, de meest baby’s laten hun tanden zien tussen de 4 en 7 maanden. En dat zijn altijd die twee tandjes in het midden-onder. Niet schrikken als daar gaten tussen zitten. Tandjes komen in rare hoeken door het tandvlees, en die gaten verdwijnen gewoonlijk tegen het derde jaar, wanneer je kind al z’n tanden heeft.
Als je baby is begonnen met tanden krijgen, kun je meer gekwijl verwachten, en (er zit ook een leuke kant aan) meer experimenten met klanken. Jij zou dat ook doen, als je ineens moest wennen aan vreemde nieuwe dingen in je mond!

Om je baby te helpen, kun je hem iets geven om op te kauwen, een lekkere stevige bijtring bijvoorbeeld, of een koud washandje. Het eten van iets kouds helpt soms ook, (als hij al vast voedsel eet tenminste) appelmoes of yoghurt bijvoorbeeld. Je kunt ook met je vinger de pijnlijke plekken op z’n tandvlees wat masseren.

Praten

Je baby leert in de komende twee jaar om te praten, maar lang voor dat hij z’n eerste woordje zegt, leert hij de taalregels en hoe volwassenen die gebruiken om te communiceren….

Hij begint met z’n tong, z’n verhemelte en z’n opkomende tanden te gebruiken om geluid te maken. Na een tijdje worden die geluiden echte woorden (mama en pappa bijvoorbeeld) Vanaf dat moment leert je baby steeds meer woorden, van jou en van iedereen om hem heen.

Ergens tussen anderhalf en twee jaar zal hij zinnetjes gaan maken van 2-3 woorden en vaak zelfs meer. En als hij eenmaal die mijlpaal heeft bereikt zal hij steeds meer en beter leren om woorden te gebruiken om te vertellen wat hij denkt, wil en voelt.

 

de ontwikkeling van je baby in maand 7

De ontwikkeling van je baby in: week 28

Wat je baby voelt, wordt steeds duidelijker. De komende weken zal hij steeds beter leren om een stemming in te schatten en na te doen. Hij kan nu ook al z’n eerste medeleven laten merken, bijvoorbeeld door mee te gaan huilen als iemand anders huilt. En hoewel je baby pas begint met iets over emoties te leren, neemt hij toch al dingen van z’n ouders over! In de maanden en jaren die komen, zal je kind kopiëren wat hij zijn ouders ziet doen.

Onrust ’s avonds

De meeste baby’s slapen in hun eigen kamer. Als je merkt dat je baby ongerust wordt omdat je hem ’s avonds alleen laat kan je hem enorm helpen met een vast bed ritueel.

Voorlezen, een liedje zingen, een knuffel, muziekdoosje aan. Iedere dag hetzelfde ritueel, waar je baby op kan rekenen, geeft je kindje de zekerheid die het nodig heeft om rustig in slaap te vallen. Door iedere avond hetzelfde ritueel te herhalen, geef je je baby zekerheid en vertrouwen. Zorg er wel voor dat je kalmerende dingen uit kiest. Naar bed gaan is niet het goede moment om nog eens even lekker met je kind te dollen. Natuurlijk kun je het ritueel al in de huiskamer of badkamer beginnen, als het maar eindigt in z’n slaapkamer.

Merk je dat je baby onrustig wordt als je de kamer uit wilt gaan, beloof dat je over een paar minuutjes terug bent. Meestal zijn ze tegen de tijd dat je terug komt al heerlijk in slaap. Ben je een nachtje van huis met je baby? Laat dan het naar bed gaan ritueel gewoon doorgaan. Dat maakt het voor je baby een stuk makkelijker om aan die vreemde omgeving te wennen.

Lees verder in: baby maand 8

 

de ontwikkeling van je baby in maand 7

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? klik dan hier

2 antwoorden
  1. Marja Legius zegt:

    Heel herkenbaar. Mijn kleindochter zit nu in deze fase en omdat ik ook op haar mag passen krijg ik veel mee van haar ontwikkeling

    Beantwoorden
  2. Raychel zegt:

    Wil je kraamzorg? Plan die nu alvast in. In de weken na de geboorte helpt de kraamverzorgster je met de verzorging van de baby, koken en het huishouden. Check zeker ook of dit gedekt wordt door de extra diensten van je hospitalisatieverzekering.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *