Kiezen voor de keizersnee?

kiezen

Van mijn oudste beviel ik met een keizersnee, dat was beslist geen keus, dat kan ik je vertellen. Het werd grappig genoeg wel als een soort keuze gebracht.
Ik lag daar te baren en te weeën, maar na een voorspoedig start, wilde de zaak niet opschieten. Ik bleef steken op 7 cm ontsluiting. Uren en uren… En toe kreeg ik persdrang….en ik mocht echt, echt niet persen. Meer dan dertig jaar na dato, weet ik nog hoe erg dat was.

Kiest u voor een keizersnee?

Toen liep de gynaecoloog opnieuw de kamer binnen en zei: “mevrouw, we overwegen een keizersnee, vindt u dat goed?”
Wanneer ik dit verhaal vertel voeg ik er steevast aan toe, dat wanneer ze gezegd hadden: mevrouw we kunnen u het beste omgekeerd in een boom hangen, dat ik ook JA! Had gezegd….
Alles, als dat kind maar ter wereld kwam: levend en helemaal heel alsjeblieft.

En dat deed ze.Ze bleek erg zwaar, ik erg nauw, ik had haar er niet uit kunnen persen… Van de keizersnee had ik niet noemenswaardig veel last. Ik heb goed heel vlees. Ik had geen kraamtijd thuis, ik had geen kraamhulp. Kraamtijd in het ziekenhuis, daar is echt niks an.

Maar het ergste vond ik dat ik mijn tweede kind nu ook met een sectio zou moeten krijgen.
Ondanks mijn goede ervaringen, zou ik zeker niet vrijwillig voor een keizersnee kiezen.

Gelukkig bleek vijf jaar later dat ik me vergistte: de tweede baby kon ik gewoon baren.
Achteraf ben ik blij met beide ervaringen en vooral blij met mijn twee gezonde en mooie en geweldige kinderen. Maar eerlijk gezegd: ik begrijp niet dat vrouwen bewust voor een keizersnee kiezen.

In Nu.nl stond daar een interessant artikel over, waarvan de strekking is dat de keuze voor een sectio vaak is ingegeven door angst. Angst die mede-moeders aanwakkeren door hun horrorverhalen.
Dat geloof ik zeker ! En ik geloof ook dat het publiceren van horror bevallingsverhalen op social media een heeeel slecht idee is. Dan mis je ook nog eens het directe contact, wat elk horrorverhaal minder erg maakt…

Ik zeg niet dat er – in de tijd dat ik wel omgekeerd in een boom wilde gaan hangen als dat zou helpen er geen horror verhalen vertelt werden. Maar die eindigden altijd met: “Ach, als je hem eenmaal in je armen hebt, dan ben je alles vergeten!!”

En dat is een waarheid, lieve mede-moeders die nog niks van haar waarheid heeft verloren!

lees ook eens: krijg jij een keizersnee als je moeder dat ook had

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *