Over ondervoeding

ondervoeding

Wereldwijd sterven er 11 mensen per dag aan ondervoeding, daarvan zijn een aantal kinderen, heel jonge kinderen. Ik word altijd heel naar van die beelden en geef al jaren aan hulpprogramma’s. Mijn druppel op de gloeiende plaat zeg maar.

Laatst vroeg ik me af: zijn er in Nederland ook ondervoede kinderen?

Een onderzoek laat zien dat van de kinderen die in een ziekenhuis worden opgenomen, 10 % ondervoed is en dat de ondervoeding toe neemt naarmate de kinderen langer in het ziekenhuis liggen. Dat komt niet omdat het eten in het ziekenhuis zo vreselijk vies is. Dat komt omdat de kinderen zieker worden. En omdat ze weinig voedsel naar binnen krijgen, worden ze zwakker. En zo heb je een slang die in haar eigen staart bijt.

Raakt je kind ondervoed als hij een tijdje niet eet?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst weten wat een tijdje is. Sommige moeders maken zich na een dag slecht of niks eten al ongerust. Nou dan kan ik je wel geruststellen hoor: dat kan je kind best hebben. Pas als je kind maandenlang niet eet, of alleen maar gekookte spaghetti met niks erop  (ik noem maar wat) , dan moet je je wel zorgen gaan maken en is het echt verstandig hulp te zoeken.

Wat bedoelen we met ondervoeding

Ondervoed betekent dat er niet voldoende voedingsstoffen naar binnen gaan en de ontwikkeling van je kind achterblijft op de groeicurve. Voedingsstoffen die een mens nodig heeft om gezond te worden en te blijven. Eiwitten, mineralen, vitaminen.
Wanneer een mens deze bouwstoffen te lang niet binnen krijgt, lijdt dat tot ontwikkelingsachterstanden. En nu begrijp je ook het enorme gevolg van hongersnood voor kinderen. Als de hulp te laat komt, zullen deze kinderen zich nooit goed kunnen ontwikkelen.

In Nederland loopt een kind dat risico natuurlijk niet. Hier hebben we de luxe dat we kinderen  goed in de gaten kunnen houden. Als in Nederland een kind ondervoed is, en dat komt echt voor, is dat eigenlijk altijd omdat het kind ziek is. Nare ziektes zoals coeliaki, dysmatuur, hart en vaat ziekten om er maar een paar op te noemen, maar er zijn nog wel meer akelige ziektes die er voor zorgen dat eten een probleem wordt.

Maar maak je dus echt niet ongerust als je kind eens een paar dagen slecht eet. En even een tip: doe niet wat die moeder bij mij op de creche deed: ze haalde een slagroomgebakje als kindlief haar bammetjes niet opat. Onder het motto: “ze moet toch wat naar binnen krijgen…..”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *