Wat is een doula.

doula

Wat is doula en welke betekenis kan ze voor je bevalling hebben? 

Laat ik met de deur in huis vallen, laat ik er geen doekjes om winden: ik geloof niet zo in de doula.

Wat ontdek ik al zoekende 

Een doula, zo leren de sites van doula’s mij, is een dienende vrouw. Zij ondersteunt de kraamvrouw geestelijk en emotioneel. Meer kan ze ook niet. In haar (online)opleiding van gemiddeld maanden, kan ze beslist niet de kennis opdoen die een gynaecoloog, verloskundige en kraamhulp in hun jarenlange studie opdoen. Vooral niet omdat de doula in die tijd ook nog moet leren hoe ze haar eigen bedrijf op zet. 

Ik heb me suf gezocht, maar iedereen die er zin in heeft, mag gewoon doula worden, no questions asked. Vooropleiding? Levenservaring? Ach joh, doe niet zo eng…  

Als ik lees wat een doula doet, ondersteunen, masseren er voor de zwangere vrouw zijn, dan denk ik, dat hoort een moeder te doen, een zus, een hele goede lieve vriendin en niet te vergeten, gewoon je vent. Manlief en ik deden samen de bevalling en ik had dat niet anders gewild.
Het lijkt me verschrikkelijk als je helemaal niemand in je omgeving hebt, die je kan bijstaan tijdens je bevalling en dat je voor moral support een vreemde in moet huren… 

Waar komt de doula vandaan? 

Ja, het woord komt dus uit het Grieks en betekent dienende vrouw, maar dat bedoelen we niet. Wat we bedoelen is: waarom hebben we verzonnen dat we doula’s nodig hebben? 
Ik denk dat het voort komt uit de weerzin die veel mensen hebben tegen de gevestigde medische wereld. En eerlijk is eerlijk: die kan behoorlijk bot zijn en kort door de bocht. 
Maar moeten we daar een dienend vrouwtje zonder medische kennis tegenoverstellen? 
Ik vind van niet. Het is veel slimmer om tegen de gynaecoloog, de vroedvrouw en de kraamhulp te zeggen: “he joh, doe eens even gezellig, zie me als mens?” Dat kunnen ze echt hoor, maak je geen zorgen. Ze hebben namelijk allemaal dit beroep gekozen om jou te dienen…om jou te helpen nieuw leven op deze wereld te zetten. 

Wat kost een doula? 

Voor zover ik kan nagaan zijn de kosten variabel en ligt de gemiddelde doula prijs tussen de 750 en 1500 euro. 
IK zou zeggen geef je vriendin/moeder/zus een dikke bos bloemen als de kleine nieuwe wereldburger geboren is. 

Lees ook: bevalling in de Middeleeuwen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *