Je baby in maand 4 (week 13 t/m 16) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 4

Lees lekker mee met de ontwikkeling van je baby in maand 4, week 13 – 16 en ontdek dat je kind zijn naam begint te herkennen! En met een beetje geluk, slapen beginnen baby’s in deze maand met doorslapen.

De ontwikkeling van je baby in: week 13

Wanneer slaapt mijn baby door?

Het verschilt nogal van kind tot kind, wanneer je baby de nacht doorslaapt. Maar ergens tussen de 4de en de 6de maand krijgen ze overdag genoeg calorieën binnen, om ’s nachts zo’n 5 tot 6 uur zonder voeding te kunnen. Maar dit zijn maar richtlijnen. Er zijn baby’s die al veel eerder veel langer doorslapen en er zijn er ook die nog heel lang een nachtvoeding nodig hebben.

Je baby heeft het nog steeds hard nodig om door zijn ouders vastgehouden en geknuffeld te worden. Het stelt hem gerust en geeft een enorm gevoel van veiligheid.

Je baby in maand 4 kijken!!

Het kunnen zien van een baby ontwikkelt zich heel geleidelijk. Hoewel er niets mis is met zijn ogen, die doen het best, zijn de hersens nog niet in staat alle informatie die hij ziet, te verwerken. Dus blijft de wereld wazig voor hem. Naarmate de hersens zich ontwikkelen, groeit het vermogen van je baby om waar te nemen. Vlak na de geboorte kan hij alleen je gezicht zien als je hem in je armen houdt of over hem heen buigt. Maar inmiddels begint hij letterlijk een bredere blik te krijgen.

de ontwikkeling van je baby in maand 4

De ontwikkeling van je baby in: week 14

Vast voedsel

Je kunt voorzichtig met vast voedsel beginnen tussen de 4 en de 6 maanden, als hij er klaar voor is. Voorlopig geven borst of flessenvoeding je kind nog alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Er zijn artsen die aanbevelen dat een baby de eerste 6 maanden alleen borstvoeding krijgt. Maar er zijn ook ouders die aangeven dat hun baby rond de 4 maanden echt aan vast voedsel toe is.

Je kan met vast voedsel beginnen als: Je baby controle over het hoofd heeft: Je baby kan z’n hoofd goed rechtop houden
Je baby gebruikt z’n tong niet meer om het eten juist uit z’n mond te duwen.
Met een steuntje in de rug goed rechtop kunnen zitten. Om goed te kunnen slikken moet je rechtop kunnen zitten. Een steuntje in de rug mag daarbij best. Maar als je baby ook dan nog om duikelt, moet je nog even wachten met vast voedsel.
Je baby maakt “kauw” bewegingen met z’n mond.
Aankomen. De meeste baby’s zijn er aan toe om vast voedsel te proberen als hun geboortegewicht verdubbeld is (en hij tenminste 4 maanden oud is!)
Meer trek. Je kind blijft trek hebben ook al voed je hem 8 tot 10 keer per dag
Je kind raakt geïnteresseerd in wat jij eet. Hij kijkt naar je bord of steekt z’n handjes uit naar de vork die jij naar je mond brengt.

Als je begint met vast voedsel, doe dat dan niet als je baby moe of hongerig is. Eten van een lepel is weer een hele nieuwe ervaring tenslotte. Het kan ook even duren voor hij de “truc” doorheeft. Laat hem bijvoorbeeld aan de lepel ruiken, voor je hem voert. En begin met hele kleine hapjes! Gebruik het liefst een buigzaam plastic lepeltje.

babyvoeding zelf maken

De ontwikkeling van je baby in: week 15

Taal

Je pas geboren baby spreekt je taal nog niet en begrijpt ook niet helemaal wat je tegen hem zegt. Maar het is een hele snelle leerling! Onderzoek toont aan dat baby’s al naar hun ouders luisteren in de baarmoeder. Zodra hij geboren is, begint je baby naar je woorden en je zinnen te luisteren. En probeert hij te begrijpen wat je tegen hem zegt. Zijn vermogen om te observeren gebruikt hij om de ingewikkelde zaken van het leven als liefde, vertrouwen, tijd en oorzaak en gevolg te doorgronden.

Ook al begrijpt je baby niet wat je nu precies bedoelt met de woorden die je gebruikt, de gevoelens pikt hij feilloos op. Tegen de tijd dat hij 4 maanden oud is, zal hij zijn eigen naam herkennen. En tussen de 8 en 12 maanden begrijpt hij eenvoudige opmerkingen als “nee”

Wat kun je als ouder doen?

Praat en lees je baby voor, het helpt hem echt zijn communicatie te ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat baby’s die elke dag worden voorgelezen al met 6 maanden beter kunnen communiceren dan kinderen bij wie dit niet gebeurt. Huilen is nog steeds je baby’s sterkste punt in de communicatie. Maar hij begint ook een gevoel voor humor te ontwikkelen. Jouw gezicht, dat zomaar achter een dekentje verdwijnt en weer tevoorschijn komt???? De beste grap ever!

de ontwikkeling van je baby in maand 4

De ontwikkeling van je baby in: week 16

Vanaf dag 1 is je baby geïnteresseerd in wat er om hem heen gebeurt. Diep binnen in z’n hoofdje gebeurt er een hele hoop. Informatie wordt opgeslagen, er worden verbindingen gelegd en conclusies getrokken. Spelletjes met je baby helpen hem om de stukjes van de puzzel in elkaar te krijgen. Spelletjes zijn cruciaal voor je baby als we praten over zijn sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling. En als extra bonus kan spelen met je baby jullie nog dichter bij elkaar brengen.

Een paar tips voor de beginnende baby-entertainer

Veel spelletjes werken de eerste keer niet, maar als je het nog een paar keer probeert, zul je merken dat hij de truc door krijgt, en al begint te lachen voor je echt begonnen bent. De tijd dat je baby z’n aandacht bij een spelletje kan houden, is per baby verschillend, maar ook per keer. De ene keer houdt hij het gemakkelijk 20 minuten vol, de andere keer moet je al na 3 minuten met een variatie komen.

Wanneer is het genoeg? Dat merk je vanzelf, zolang je baby lacht en naar je kijkt, vindt hij je een top artiest! Maar als hij begint te draaien, de andere kant op gaat kijken, vindt hij het tijd voor iets anders (of tijd om te gaan slapen)

Lees verder in baby maand 5

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *