Als je kind van 10 puistjes heeft.

puistjes

Wat kan je als kind dood ongelukkig zijn als je puistjes hebt…

Ik weet nog hoe ik wanhopig in de spiegel staarde…Daar! Daar zat er eentje. En zag ik dat goed, ja dat zag ik goed, daarnaast kwam er nog eentje naar boven!
Mijn moeders geruststellende woorden dat dit bij de pubertijd hoorde, stelde me helemaal niet gerust! Als dit de pubertijd was, nou dan sloeg ik die graag over.
Dus…een beetje begrip van moederszijde, is welkom!

Weetjes over puistjes

Puistjes ontstaan door niks meer en niks minder dan hormonen. Je hebt dat dus helemaal niet in de hand. Bij kinderen kunnen die hormonale schommelingen al rond hun tiende ontstaan. De gewone puberpuistjes, met een duur woord acne vulgaris komt in haar volle hevigheid het meest voor vanaf 12 tot 24 jaar. Rond je 25ste is het weg. Dat is een eeuwigheid voor een 10 jarige!

Een puistje is het gevolg van een ontstoken talgklierfollikel.  De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden in de pubertijd groter en produceren meer huidsmeer of talg, die dikker is van samenstelling. Je snapt het:wanneer er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. En hop: daar is dat gevreesde puistje!

Puistjes komen niet door…

Veel mensen zijn er zeker van dat puistjes worden veroorzaakt door:
het eten van fastfood, gebrek aan vitaminen, roken, chocola…
Dat is dus echt niet het geval. Je hoeft dus ook echt niet alle chocola te laten staan. En fastfood is nooit gezond, dat moet je sowieso niet te veel eten. Maar je puisten blijven niet weg, wanneer je het laat staan.

Ze komen wel door…

Genetische factoren, als jij – of je partner als kind veel last had van puistjes bestaat de kans dat je dit aan je kind doorgeeft.
En – weer helaas – ook stress kan de zaak extra aanzwengelen..

Wat kan je wel tegen puistjes doen..

  • Twee keer per dag je gezicht wassen met een heel milde zeep of reinigings gel
  • Als je kind haar huid extra wil schoonmaken kop dan cremes op waterbasis
  • Vooral geen make-up gebruiken en zeker de huid niet dicht smeren met een camouflage stick. Maak ogen en mond maar op: dat lijdt de aandacht af!
  • Als je die strijd niet wint: zorg ervoor dat het gezicht voor het slapen gaan ontdaan is van alle make-up
  • Frisse lucht en zonneschijn!

lees ook eens: mijn kind van 10 jaar is onzeker

of Hoeveel zakgeld geef je aan een kind van 10 jaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *