Negen feiten over een kind van negen jaar

kind van negen jaar

1 Een kind van negen jaar wordt zich bewust van zijn uiterlijk

Ineens is het een probleem: ik heb niet dezelfde kleren als de andere kinderen in de klas. Ik ben dikker, dunner, groter, kleiner. Dat vergelijken hoort bij opgroeien. Maar jij als ouder kan echt heel veel betekenen in deze fase. De kunst is om ervoor te zorgen dat ze zichzelf niet negatief gaan vergelijken…en dat kan nog best een opgave zijn.

2 Ze worden langzaam aan groot…

Ze worden groter en oudere en…kunnen meer verantwoordelijkheden aan. En dat is maar goed ook! Ze zullen niet hun hele leven een moeder achter de hand hebben die het leven voor ze regelt, tenslotte. Dus help je kind met zaken als een eigen agenda bijhouden, zelf zorgen voor de gymkleren etc. Het gaat met vallen en opstaan, maar geloof me: een kind van negen jaar kan zelf voor z’n gymspullen zorgen!

3. De rol van vriendjes wordt groter

Kinderen van negen jaar vinden hun ouders nog steeds heel belangrijk, maar vrienden gaan een steeds grotere rol spelen in hun leven. Dingen ondernemen met vrienden, en vooral logeerpartijen en kampen, zijn belangrijk. Daar schuilt ook een zeker gevaar. Zeker bij meisjes, kunnen hartsvriendinnen nogal eens wisselen. Met alle tranen die daarbij horen.
Een ander reeel gevaar is dat soms vriendjes heel andere waarden en normen hebben dan jij.

4. Huiswerk….bijna een dingetje

Rond deze leeftijd stelt het huiswerk nog niet zoveel voor. Wat topo, een dictee voorbereiden. Dit soort opdrachtjes zijn meer bedoeld om te wennen aan huiswerk, dan als serieus noodzakelijk huiswerk.
Dat is een goede reden dit soort huiswerk uiterst serieus te nemen. Jong geleerd is oud gedaan!

5. Zakgeld

Als je nog geen zakgeld gaf, dan moet je het nu doen! Als je wel zakgeld geeft  geeft, moet je het nu verhogen EN je moet de verantwoordelijkheid die bij dat zakgeld hoort verhogen. Daar bedoel ik mee: ze krijgen meer zakgeld, maar moeten er ook meer van betalen. Net als punt 4 zijn dit zaken waarmee een kind van negen jaar zich kan voorbereiden op zijn volwassen leven (en nu niet denken, dat is nog zooooo ver)

6. Negen jaar? Tijd voor zelfbeheersing

Op deze leeftijd weet je kind echt wel, dat je een probleem niet met je vuisten op lost. Maar hoe dan wel? Ach dat is een lange weg te gaan en we kennen allemaal volwassen mensen die het nog niet kunnen. Praten, praten, praten en…je mag als moeder gerust eisen stellen aan gedrag, ook al zijn ze AL negen jaar

7. Zelfstandigheid

Zoals ik daarnet al zei: vriendjes worden steeds belangrijker, je negenjarig kind gaat steeds zelfstandiger op stap. Dat betekent dat ze ook zelf problemen moeten oplossen. Wat te doen als de groep iets wil waar jij je niet prettig bij voelt, bijvoorbeeld. Moedig je kind vooral aan daar met jou over te  blijven praten. Wees duidelijk in wat jouw normen zijn, maar – en dat is het lastige staartje, wees nooit veroordelend

8. Lid worden van..

Dit is echt de tijd van lid worden van….Kijk samen met je kind wat bij hem haar past. Okee sommige kinderen zitten al vanaf hun vijfde op voetbal of hockey. Dan kun je vragen: vind je het nog steeds leuk?
Op deze leeftijd liet ik mijn kinderen twee dingen doen: iets sportiefs en iets creatiefs

9. Geniet van je negenjarige en versterk je band

Dit is echt een super goede tijd om samen leuke dingen te doen en te genieten. Het geeft je een basis als de pubertijd een beetje tegen valt.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat het werkt…

Meer lezen? Lees dan : wat kan mijn kind als het negen jaar is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *