Wanneer je dochter ongesteld wordt.

dochter ongesteld

Wanneer je dochter ongesteld wordt, vroeg een moeder aan me: “dan komt ze toch gewoon naar je toe?”

Wat was er aan de hand? De kinderen waren in het weekend naar haar ex, die haar belde met de mededinging dat dochterlief ongesteld was geworden. En dat niet alleen, het was de dag daarvoor bij haar thuis gebeurt. Natuurlijk voelde de moeder zich daar heel ongemakkelijk onder. Vandaar haar vraag:

Als je dochter ongesteld wordt, dan vertelt ze dat toch?

Ik moest bekennen dat ik het van mezelf nog heel goed wist: ik zei een dag lang helemaal niks. Ik moest eerst zelf even aan het idee wennen.
Maar ik ben natuurlijk niet alleen dochter: ik heb er ook een! En ik wist het toch niet meer! Was ze direct naar me toegekomen? Echt eerlijk, ik had geen idee meer.

Er zijn zoveel manieren om het te vertellen

En daarom belde ik mijn zusjes, ook moeders van inmiddels bijna – volwassen dochters. De ene zus wist het allemaal nog precies, van haar beide dochters. De ander wist het alleen nog van de oudste.
En dat kwam omdat die laconiek de badkamer binnen wandelde en een maandverbandje pakte. En op de terugweg uit de badkamer zei: “o ja, ik ben ongesteld”

Er zijn dus kennelijk heel veel manieren waarop je als moeder te horen krijgt dat je dochter een groot meisje is geworden, zoals wij dat vroeger noemden.
Daar zijn eigenlijk geen algemene regels voor. En als je dochter niet direct naar je toekomt, hoeft dat niet te betekenen dat je als moeder faalt.

Moeders met een goede verstandhouding met hun dochters hebben ze voorgelicht. De kinderen weten wat ongesteld worden is. En ze weten waar het maandverband en de tampons liggen. Zodat ze niet gedwongen zijn om uitleg te geven. (Dat kan namelijk heel vaak de reden zijn, dat een dochter haar moeder HET vertelt)
Als moeder geef je op die manier je dochter de tijd om zelf te bepalen wanneer ze erover wil praten.

Misschien wel jammer dat in dit geval de vader dat, onbewust, doorkruiste.

Meer lezen over menstruatie en dochters? Behoefte aan wat tips? Lees dan het uitstekende artikel op meer met mama: praten over menstruatie met je dochter

2 antwoorden
  1. Huppeltje zegt:

    Thanx ?
    Dit doet mij goed!
    Ik was nml zo’n meisje die gelijk tegen mijn ma zei. Maar als ik terug denk komt dat aan gebrek aan voorlichting en was ik gewoon overrompeld. Ik heb dus een jaar terug al mijn dochter voorlichting gegeven en een pakje maandverband gegeven voor het geval ze bij de andere ouder zou zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *