Kan een kind van 9 jaar puberen?

puberen

Als we praten over puberen, dan denken we aan tieners, en een tiener ben je pas al er een tien in de leeftijd zit…
Daarom denken wij moeders dat een kind van negen jaar nog helemaal niet kan puberen. Helaas: verkeerd gedacht!

Puberen en pre puberen.

Voor de pubertijd echt losbarst, begint – niet bij alle maar wel bij veel kinderen – de pre pubertijd en die begint over het algemeen bij meisjes rond hun 10,5-de en bij jongens een jaar later.
En zoals je weet, dit zijn gemiddelden, dus jazeker, een kind van 9 kan beslist al stevig aan het pre puberen zijn.

Wat betekent pre-puberen ?

Lichamelijk

Het lichaam van een kind begint geleidelijk te veranderen naar dat van een volwassen man/vrouw. Dat gaat bij sommigen heel geleidelijk en bij anderen heel snel. Meisjes kunnen bijvoorbeeld ineens een groei spurt krijgen, ze kunnen ongesteld worden . Vergis je niet er zijn meisjes op hun achtste ongesteld worden, de gemiddelde leeftijd is dertien en een paar maanden. Bij jongens kunnen de testikels gaan groeien. Pas op: dit gebeurt zelden voor dat ze negen jaar zijn, is het eerder spreken we echt van een vervroegde pubertijd. Jongens kunnen ook, ahum, wat zullen we zeggen, stevig gaan ruiken….En daar schijnen ze zelf helemaal geen last van te hebben.

Geestelijk

Tja…wat zullen we zeggen? Het snauwen en de grote mond doen hun intrede. Vervelend, maar het is zo. Pubers en pre-pubers bedoelen het niet rot, probeer dat voor ogen te houden. En stel vooral grenzen, anders word je helemaal hoorndol! Echt, geloof me: een (pre) puber heeft net zo goed grenzen nodig als die eigenwijze dreumes van ik ben twee en ik zeg nee….( soms doet je pre puber je daar beslist aan denken)

Puberen betekent ook dat je kind nu de weg inslaat die naar de volwassenheid leidt. Naar zelfstandig zijn, naar je eigen  beslissingen mogen nemen. En dus ook je eigen fouten mogen maken…
Ik vond het een ingewikkeld verhaal destijds; die balans tussen zelfstandigheid en hun behoefte aan veiligheid en mijn behoefte ze eeuwig te beschermen.
Maar het is gelukt: het zijn fijne volwassenen geworden. En het gaat jouw ook lukken, ook al word je er nu misschien helemaal gestoord van.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *