Wat kan mijn kind als het 11 jaar is?

ontwikkeling kind 11 jaar

De ontwikkeling van kind van 11 jaar Je hebt bijna een bijna puber in huis en je zal merken dat je kind een groeispurt doormaakt!
Emotioneel is dit een rustige fase, de overstap naar de middelbare school is nog ver weg, maar je ziet je elfjarige al volwassen worden. Dat is fantastisch voor een ouder.

Een kind van 11 jaar maakt een geweldige groeispurt

Rond het elfde levensjaar maakt je kind een groeispurt door, die sneller en ingrijpender is dan in enig andere tijd van zijn leventje. Met uitzondering van de baby-periode.Dat komt door de enorme lichamelijke en hormonale veranderingen die – vooruitlopend op de pubertijd – nu starten. Behalve dat wordt je kind ook emotioneel volwassener. En  gaat het leren steeds vanzelfsprekender. De ontwikkeling van je kind van 11 jaar is boeiend en – voorlopig – nog even rustig. Nog heel even en je kind verlaat de veilige basisschool, op weg naar die grote middelbare scholengemeenschap, die soms ooknog eens kilomters verderop is. Dit is een tijd van enorme veranderingen en niet alleen voor het kind, ook voor de ouders!

zelfstandigheid kind 11 jaar

Lichamelijke ontwikkeling van en kind van 11 jaar.

meisjes

Meisjes beginnen (over het algemeen) nu aan hun groeispurt, ze kunnen wel 5 cm groeien in een jaar. En ze zullen ook wat aankomen. Dat heeft dan weer te maken met het lichaamsvet wat zich aan het zetten is. Vrouwelijke vormen: het zandlopermodel: borsten en heupen!

Vooral bij meisjes begin je nu echt te merken dat de pubertijd eraan komt. De veranderende hormoon spiegel zorgen er ook voor dat de secundaire geslachts kenmerken: denk aan oksel en schaamhaar. Maar ook aan nare dingen als een vette huid en …een nare lichaamsgeur. ( dit was de leeftijd waarop ik zoonlief onder de douche begon te jagen. Bij dochterlief hadden we het tegenovergestelde: die was er niet onderuit te krijgen)

jongens

Jongens krijgen hun groeispurt vaak pas twee jaar later ( maar dan gaat-ie ook heel hard!)

*Als je kind in deze periode meer begint te eten dan je gewend was, dan begrijp je nu waarom.

ontwikkeling jongen 11 jaar

Cognitieve ontwikkeling van een kind van 11 jaar.

Een kind van elf begint echt handig te worden als het om leren gaat. Steeds beter lukt het hem , om dat wat hij leert ook toe te passen. En daarom kan hij ook steeds ingewikkelder vraagstukken aan. Wat echt heel leuk is, is dat je ziet dat kinderen van deze leeftijd ook abstract kunnen denken. Ze kunnen “wat als” vragen aan, ze beginnen na te denken  waarom iets gebeurt. Er zijn scholen die op deze leeftijd filosofie lessen geven. En het is verbazing wekkend hoe goed elf jarigen blijken te kunnen filosoferen!

Omdat kinderen op deze leeftijd leren meer ingewikkelde vraagstukken op te lossen, help je ze als ouder het best door ze aan te moedigen, problemen van meerdere kanten te bekijken.

Dat kun je met heel eenvoudige zaken doen: bijvoorbeeld de besteding van zakgeld.

 Sociale en emotionele groei

 Als je kind nu nog niet zo ver is dat hij uit zichzelf tanden poetst en onder de douche springt, dan moet je je wel een beetje zorgen gaan maken. In principe kan een kind van elf goed voor zichzelf zorgen. Huiswerk moet ook wel lukken Als ouder is het verstandig dat je de zaken wel in de gaten houdt, helpt met plannen, soms helpt herinneren, maar je kind kan en moet het zelfdoen. Huiswerk maken, tanden poetsen, je wijst ze erop, maar neemt ze niet meer aan het handje mee.

Wat heel fijn is op deze leeftijd is dat ze echt goed in  staat zijn om op een redelijke manier te praten over problemen en zaken die misgaan, en hier ook heel vaak goede oplossingen voor kunnen vinden

ontwikkeling meisje 11 jaar

Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid:  omgaan met je bijna puber

Wanneer kinderen zo langzamerhand puber beginnen te worden, krijgen ze ook meer behoefte aan verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het is een van de meest belangrijke onderdelen van je op voeding op dit moment. Om capabele, fijne verantwoordelijke volwassenen te worden, moet je kind nu gaan leren om zelfstandig beslissingen te nemen.

je rol als ouder

In dit ingewikkelde  en lang niet altijd gemakkelijke proces heb jij een uiterst belangrijke rol, jij zorgt voor de training en de ondersteuning die je kind nodig heeft om straks op eigen benen te kunnen staan. Daar wil ik mee zeggen dat jij als ouder moet gaan bedenken op welke terreinen, jouw kind mag beginnen met zelf te beslissen.

Hoe snel en hoeveel verantwoordelijkheid je aan je bijna puber geeft, dat is heel moeilijk te zeggen, dat hangt van zoveel factoren af,  inclusief waar jij je zelf gemakkelijk bij voelt, maar ook wat gebruikelijk is binnen je familie.

ontwikkeling 11 jaar
ontwikkeling van kind van 11 jaar

Maar wat je ook doet, begin op deze leeftijd met het maken van de eerste stappen op weg naar het echte “selluf-doen” Hoe langer je er mee wacht, hoe lastiger het voor jou wordt en hoe meer je kind in verzet zou kunnen gaan.

verantwoordelijkheden geven

Realiseer je dat je kind zijn eigen verantwoordelijkheid geven , ook voor jou als ouder enorm veel rust kan brengen. Toen mijn dochter naar de middelbare school ging gaf ik haar een behoorlijk ruim maandgeld. Maar daar hing een behoorlijke lange lijst aan van wat ze zelf moest betalen.

We hebben nooit meer gezeur gehad over geld voor extraatjes. Ze had dat helemaal zelf in de hand…

11 jaar

Leuke feitjes (om je op te vrolijken)

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat kinderen veel eerder naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid verlangen dan dat ouders die willen geven.
De grootste meningsverschillen tussen tieners en ouders gaan over kleine dingen als welke kleren draag je (of niet) en naar welke tv-programma’s kijken we.
Tieners en ouders het over het algemeen erg eens zijn over de grotere zaken in  het leven zoals: je school afmaken en niet drinken

lees ook: wat kan mijn kind als het 10 jaar is

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Naar de brugklas, wat heeft je kind allemaal nodig? - lodiblogt-Een eigentijds Lifestyle Blog schreef:

    […] Wat kan mijn kind als het 11 jaar is– artikel van baby en kind […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *