Je kind van 11 jaar: pick your battles wisely

11 jaar

Je kind van 11 jaar. Hoera ! En nu beginnen de veranderingen…

Het hele opvoed-gebeuren is natuurlijk altijd een zaak van pick your battles wisely, maar tegen de tijd dat je kind elf wordt, is dat helemaal het geval!

Een kind van 11 jaar gaat serieus grenzen testen.  “wat is er nieuw”, zal je vragen? Dat doet-ie zijn hele leven al.
En dat klopt, ieder kind probeert zijn ouders uit hoe ver hij kan gaan om zijn zin te krijgen. Maar tot nu toe, was jij als ouder het middelpunt van zijn bestaan. En dat is, wat er nu begint te veranderen.
Je kind van elf gaat anders tegen vriendschap aan kijken. Vrienden, erbij horen, deel van een groep zijn, die geen familie is, dat begint heel belangrijk te worden. En dat zal de komende jaren alleen nog maar belangrijker worden. Hier is absoluut geen sprake van een fase: hier is een kind dat begint met volwassen worden en zijn eigen weg te kiezen.

Dat is natuurlijk geweldig! Je wil dat je kind volwassen wordt, het is niet je bedoeling dat ze een leven lang thuis blijven wonen. Maar toch, deze onafhankelijkheid, is even wennen voor je.

Kind van elf jaar: de vriendjes…

In het kader pick your battles, is de beste raad die ik je kan geven: maak geen ruzie over uiterlijkheden: kleren, haarstijl, schooltas: laat ze lekker zelf kiezen, zelfs als jij het belachelijk vind. ( pas op: te duur is nog altijd een doorslaggevend argument)
Maak wel ruzie over: je best doen op school, roken, drinken en morele waarden ( zoals eerlijkheid)

Praten met een kind van 11 jaar

Je kan – en dat is weer een troost – met elfjarigen wel heel goed praten. Tot nu toe leefde je kind erg bij de dag. Het hier-en-nu, was het allerbelangrijkste.
Met elf jaar, gaan ze meer en beter het ‘lange termijn denken’ ontwikkelen, ze zien dat keuzes die ze nu maken, op de lange termijn nog steeds effect zullen hebben. Nu beginnen ze concepten als sparen en conditie opbouwen en oefenen, veel beter te snappen.

Niet alleen kan een kind van 11 vooruit kijken, dit is ook het moment dat ze de vaardigheid om zaken van verschillende kanten te bekijken ontwikkelen. En dat maakt ze leuke gesprekspartners

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *