Jong geleerd is oud gedaan: bewustwording van het milieu en gezondheid

bewustwording van het milieu

over bewustwording van het milieu gesproken….

‘Jong geleerd is oud gedaan’, is een bekend spreekwoord en eentje die zeker opgaat bij de opvoeding van kinderen. Kinderen kun je bepaalde goede eigenschappen aanleren, waar niet alleen jij maar ook de rest van de wereld later profijt van zullen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bewustwording van het milieu en gezond leven en eten. Ben jij benieuwd hoe jij je kind deze eigenschappen makkelijk kunt aanleren? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Bewustwording van het milieu 

Kinderen hebben nog weleens de neiging om deuren en ramen wagenwijd open te laten, de kachel en de lichten constant te laten branden en (zodra ze deze bezitten) hun telefoon of andere elektrische apparaten uren onnodig aan de oplader te laten liggen. Naast dat kinderen vaak nog niet bewust zijn van het feit dat de energieleverancier betaald moet worden, is dit natuurlijk ook nog eens slecht voor het milieu. Het is dan ook slim om kinderen zo jong mogelijk bewust te maken van het milieu. Dit doe je uiteraard door zelf het goede voorbeeld te geven en bepaalde zaken uit te leggen. Ook kun je ervoor kiezen om het onderwerp te bespreken aan de hand van educatieve boekjes en filmpjes. Het geld dat jullie mede hierdoor besparen op de energieleverancier, kan natuurlijk prima worden uitgegeven tijdens een groen uitje in de natuur.

Gezond leven en eten

Een gezonde levensstijl is iets waar je kind zijn of haar hele leven van kan profiteren. Het is daarom ook belangrijk om je kind dit meteen goed aan te leren. Je wilt immers voorkomen dat je straks een op fastfood overlevende puber in huis hebt. Ook bij het aanleren van deze goede eigenschap is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Daarnaast speel jij natuurlijk een grote rol bij wat je kind allemaal eet en drinkt op een dag. Bovendien kun jij je kind meer laten bewegen door met hem of haar te spelen, het te stimuleren om te gaan sporten en andere sportieve activiteiten te organiseren. Is jouw kind geen makkelijke eter of vind je het lastig om je kind gezond te leren eten? Het Voedingscentrum geeft nuttige tips die je zullen helpen om het eetpatroon van je kind te verbeteren.

Geduldig blijven

Een kind heeft vaak van jongs af aan al een eigen willetje, dus sommige goede eigenschappen kunnen wat lastiger zijn om aan te leren dan andere. Het is echter belangrijk om je geduld te bewaren en stug het goede voorbeeld te blijven geven. Dan is de kans groot dat het kind, vroeg of laat, toch naar je zal luisteren en een bepaalde eigenschap over zal nemen. Heb jij het idee dat je kind niet altijd even goed naar je luistert? Wees vriendelijk, dat werkt beter. En accepteer het ook als een kind écht niet wil, blijven pushen werkt alleen maar averechts. Dat weet je zelf ook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *