Lezen is leuk door Mama Jezz

lezen

Steeds vaker hoor je in het nieuws dat kinderen (te) weinig lezen. Of dat ze lezen niet leuk vinden. Liever gaan ze gamen of kijken ze filmpjes op internet of televisie.
Nou ben ik gelukkig gezegend met tot nu toe twee kinderen die lezen leuk vinden. En ook de jongste van 3 jaar, kijkt en ‘leest’ graag samen een boekje. Ik vind het belangrijk, dat mijn kinderen lezen voor hun plezier en stimuleer dat dan ook graag.

Goed voorbeeld, doet volgen

Zelf lees ik ook graag boeken, al vind ik het lastig om met drie kinderen om me heen te lezen. Mijn kinderen zullen mij momenteel dan ook niet veel met een boek zien. Maar ik vertel ze wel regelmatig dat ik zelf ook altijd even lees voordat ik ga slapen.
Daarnaast lees ik mijn kinderen al van jongs af aan voor. In het begin hebben jonge kinderen nog maar weinig interesse of geduld om een boekje te lezen, maar naarmate ze ouder worden kan ik steeds meer aan ze voorlezen.
Ik neem mijn kinderen regelmatig mee naar de bibliotheek, waar ze zelf boeken kunnen uitzoeken die ze leuk vinden. Wist je dat een lidmaatschap bij de bibliotheek voor kinderen t/m 18 jaar gratis is?
Op school, kiest mijn zoon die in groep 3 zit, elke week 2 boeken uit in de schoolbibliotheek.

Hoe maak je lezen leuk?

Lezen is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de woordenschat van je kind, vaak staan er in een boek net weer andere woorden, dan die je in het dagelijks leven vaak gebruikt. Daarnaast is voorlezen goed voor de sociale ontwikkeling. En bovendien kan het ook zorgen voor een rustig en ontspannen moment.
Ik maak van lezen geen verplichting. Natuurlijk stel ik wel af en toe voor aan mijn kinderen om even in een boek te duiken.
Kijk naar de interesses van je kind:
Is jouw kind dol op voertuigen, zoek dan eens een boek op over dat onderwerp. Over bijna ieder onderwerp kan je wel een boek vinden.

Vindt jouw kind het allemaal erg moeilijk, zoek dan niet te moeilijke boeken uit. Je hebt bijvoorbeeld in de bibliotheek ook speciale ‘makkelijk lezen’ boeken. Hierin staan vaak wat meer plaatjes of grotere letters. 

Deze boeken lezen mijn kinderen graag

Mijn dochter van 10 wilde in het begin alleen maar aan boeken beginnen, waar veel plaatjes in stonden. Inmiddels is ze AVI-uit en verslindt ze met gemak boeken zonder plaatjes. Maar ze leest alleen boeken die echt haar interesse wekken. Bijvoorbeeld boeken die verfilmd zijn of boeken die gaan over meiden die ongeveer dezelfde leeftijd hebben als zij zelf.  Ze is nu bezig in ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens.

Mijn zoon van 7, die zit in groep 3, leest pas sinds een paar maanden zelf boeken. Maar steeds een beetje op een hoger niveau. In boeken voor groep 3 staan veel plaatjes. Sommige boeken kan je samen met je kind aanpakken. Dat vindt hij ook altijd erg leuk. Momenteel lees ik hem voor uit Dolfje Weerwolfje.

Peuterboekjes

Mijn peuter van 3 is ook dol op boekjes, vooral boeken waar wat interactie in zit. Bijvoorbeeld met flapjes die kunnen bewegen of een boek met een pandabeer, waar je als ouder met je vingers de armen van de beer kunt bewegen. Hilarisch vindt hij dat! Een leuke manier om spelenderwijs met boeken in aanraking te komen.

Wat is het lievelingsboek van jouw kind?
Lees van Mama Jezz op BabyenKind: de eerste paardrijles

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *