Verschillende soorten witte wijn: zo leer je ze herkennen!

Verschillende soorten witte wijn zo leer je ze herkennen!

Ben je geen wijnkenner, maar hou je wel van witte wijn en koop je meestal op goed geluk een wit wijntje? Er zijn heel veel mensen die zich simpelweg nooit echt in wijn hebben verdiept, en daarom altijd voor de veilige keuze gaan. Een witte wijn die ze kennen, en die lekker makkelijk wegdrinkt. Op zich niets mis mee, maar als je je eens verdiept in welke witte wijnsoorten er allemaal zijn, gaat er een wereld voor je open! Vind je het eens tijd worden om wat meer te leren over de uiteenlopende soorten witte wijn, en om wellicht eens een nieuwe favoriet te ontdekken? Lees dan vooral verder. In dit blogartikel lees je meer over verschillende witte wijnsoorten.

Fris, strak en licht

Zoek je naar witte wijn online, dan vind je eindeloos veel soorten! Alleen al binnen de categorie frisse, lichte witte wijnen is er ontzettend veel variatie qua smaakprofiel. De wijnen in het smaakprofiel ‘fris, licht en strak,’ hebben een aantal overeenkomsten: ze zijn lichtzinnig van karakter, makkelijk te drinken en bevatten een relatief laag alcoholpercentage. Ook hebben deze wijnen een mooie hoge zuurgraad en zijn ze lekker in combinatie met lichte (voor)gerechten zoals vis, schaal- en schelpdieren en salades. Een frisse witte wijn herken je aan een citrusachtige, verfrissende smaak.
Bekende soorten binnen deze categorie zijn Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Grüner Veltliner maar ook sommige Rieslings en Verdejo.

Droog

Een droge witte wijn lijkt op de frisse witte wijn, maar de benaming is net wat algemener. Deze witte wijnsoort is het tegenovergestelde van een zoete witte wijn. In een droge witte wijn zijn de restsuikers omgezet in alcohol, waardoor de wijn geen suikers meer bevat en de smaak daardoor niet meer zoet is. Je herkent vaak frisse of kruidige tonen in deze wijnen. Ook kun je fruit in de smaak en aroma’s van een droge witte wijn herkennen, maar dan de wat minder zoete soorten. Zoals bijvoorbeeld grapefruit of groene appel.
Een droge witte wijn kan zowel voorkomen in de kruidige variant met een lage zuurgraad, zoals een Gewurztraminer, Pinot Gris of een bloemige Viognier. Of juist in de friszure variant, zoals de hierboven genoemde Rieslings en de Sauvignon Blancs met een duidelijk aanwezig zuurtje.

Vol en rond

De volle witte wijnen hebben vaak een geurig karakter, een volle, zachte en geconcentreerde smaak en een aangename vettige, boterachtige textuur. Een wijnkenner noemt deze wijnen ook wel ‘rond’ van smaak, omdat de verschillende smaakelementen zo’n fijne balans met elkaar vormen.

De volle witte wijnen komen voor in een zoete en in de droge variant. De zoete soorten zoals bijvoorbeeld Muscadet of Sauternes, hebben een hoog suikerpercentage en je proeft bijvoorbeeld honing, nectar of tropisch fruit.
Een Chardonnay met houtrijping of een Viognier is een mooi voorbeeld van een droge, volle witte wijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *