je kind van 7 jaar luistert niet

luistert-niet

Je staat toch even te kijken, als ouder,je kind van zeven luistert niet.
Als in gewoon niet, van niet doen, nu niet en nooit niet.
Dit soort gedrag zag je misschien wel eens toen je kind twee was ( als in Ik ben twee…) maar toen had het nog wel iets geruststellends schattigs. En bovendien heeft iedereen het over die peuter pubertijd… en hoor je nooit wat over de pubertijd op 7 jarige leeftijd.

hij luistert gewoon niet….

Maar met een normaal gezellig kind van zeven dat niet luistert, naar wat je zegt, waarbij je zelfs het gevoel hebt, dat je gewoon uitgelachen wordt…daar ga je toch even aan jezelf als ouder twijfelen. Is die twijfel terecht??
Hmmm, misschien een beetje. Niet dat je nu als ouder nou direct van die enorme fouten maakt, dat geloof ik helemaal niet!  Maar soms sluipen er van die kleine dingetjes in je opvoeding…, die op den duur  net het verschil maken.
Het is misschien even tijd voor een opvoed-grote-schoonmaak. Let eens op de volgende zaken:

 • 1 ) Controleer of je kind je ook echt hoort.
  Dat lijkt heel flauw, maar je kind is lekker aan het spelen en in het langs lopen zeg jij: “ruim even je schoenen op” Dik kans dat je kind dat helemaal niet heeft mee gekregen….en ja , dan liggen die schoenen er 10 minuten later nog…En hij hoort het niet is iets heel anders dan hij luistert niet…
 • 2) Hoe vaak zeg je..
  Luister eens goed naar jezelf. Hoevaak zeg je: ik zeg het nog een keer??? Eerst tellen he, dan terug komen. Waarschijnlijk zeg je wel 5 of 6 keer : “ik zeg het nog een keer….”Tja…zou jij gaan rennen als je wist dat je het nog makkelijk drie waarschuwingen uit kon stellen…Dat bedoel ik.
 • 3)Zo doe je dit: je geeft een waarschuwing. Er gebeurt niks. Je geeft een tweede waarschuwing en je zegt: dit is nu de tweede keer dat ik het je vraag, als je ik het nog een keer moet vragen dan… En de derde keer doe je dan.
 • 4) hou de strafmaatregel klein, maar effectief.
  Het heeft helemaal geen zin om met zware straffen in het rond te zwaaien. Een half uur minder gamen, is al meer dan genoeg.
 • 5) je vangt meer vliegen met stroop…
  Een kind van zeven vang je niet met stroop, maar wel met humor ! En dat maakt het voor jou ook allemaal wat leuker.

  Want – laten we eerlijk zijn – het is niet leuk als je kind niet naar je luistert. En het is ook niet goed, want er ligt nog een heel leven voor je kind, waarbij hij beslist af en toe je hulp nodig heeft. En dan is het fijn als hij kan luisteren…

  lees ook eens : Herfst van Myrthe Zuidinga
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *